Kod ginekologa bez zakazivanja
28/01/2020
Kako smanjiti upotrebu antibiotika
30/01/2020

Besplatni pregledi štitne žlezde

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv malignih bolesti Dom zdravlja “Savski venac” organizuje besplatne ultrazvučne preglede štitne žlezde. Svi žitelji ove opštine moći će da budu pregledani u prostorijama doma zdravlja u Pasterovoj ulici broj 1. od 8 do 16 časova.
Prvi simptomi nepravilnog rada štitne žlezde su oticanje vrata, neobjašnjiv gubitak ili dobijanje na težini, opadanje kose, kao i promene energije i raspoloženja. Kako štitna žlezda kontroliše rad metabolizma, njen poremećaj može dovesti i do problema s plodnošću, ali i povišenim krvnim pritiskom, oštećenjem srca, kao i psihičkim problemima u obliku depresije.
Stručnjaci upozoravaju da je statistika takva da bi svaka peta žena u jednom periodu života mogla da se susretne s poremećajem štitne žlezde, a i broj obolelih muškaraca je sve veći. Osim genetike, bolesti štitne žlezde pogoduju stresan život, nepravilna ishrana i promene hormonskog statusa poput trudnoće i menopauze. Poremećaji u radu te važne žlezde danas su drugi po redu endokrini problem po učestalosti, nakon dijabetesa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.