Svaki četvrti krpelj zaražen
30/04/2019
Bez novčane naknade za donatore reproduktivnih ćelija
09/05/2019

Beba na poklon

Parovi iz Srbije koji se bore protiv steriliteta uskoro će moći da dobiju polne ćelije i embrione od donatora, a i žene koje nemaju partnere moći će tako da postanu majke. To će im omogućiti novi pravilnici koji su pre nekoliko dana stupili na snagu. Ovi podzakonski akti prate Zakon o lečenju neplodnosti, koji je usvojen još 2017. godine. Pravilnici jasno definišu uslove koje davalac mora da ispunjava, a uspostavljen je i novi sistem evidencije – državni registar, koji će sadržati sve podatke o svim korisnicima u bilo kom segmentu postupka biomedicinski potpomognute oplodnje. Biće dozvoljen uvoz i izvoz reproduktivnih ćelija, ali ne i embriona. Iako će donori poklanjati svoje jajne ćelije i spermatozoide, za parove koji se suočavaju sa neplodnošću taj postupak neće biti besplatan. Još se, međutim, ne zna koliko će koštati.
“Pravilnici se ne odnose na finansiranje od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje već samo definišu način na koji će se izvoditi donacija. Ne zna se koliko će koštati postupak i da li će parovi dobijati neke subvencije od države. Važno je istaći da donatori neće znati kome poklanjaju svoje polne ćelije, kao i da neće biti omogućeno namensko doniranje, za brata, sestru ili poznanika”, pojašnjava Marijana Arizanović iz Udruženja „Šansa za roditeljstvo“ za „Zdravlje Vodič“.
Nije poznato ni gde će biti formirana banka reproduktivnih ćelija, mada se kao moguća lokacija spominje Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj ulici u Beogradu.
Ukoliko u Srbiji ne bude obezbeđen potreban materijal, biće moguć uvoz i izvoz reproduktivnih ćelija iz banaka koje ispunjavaju međunarodne uslove i kriterijume. Ustanove koje se budu time bavile moraće da imaju neophodnu dozvolu. Udruženje “Šansa za roditeljstvo” je od stupanja na snagu novog Zakona više puta apelovalo na značaj podzakonskih akata bez kojih sam zakon nije bilo moguće primenjivati, zbog čega je mnoštvo parova bilo prinuđeno da pomoć i dalje traži u inostranstvu. Novi pravilnici su definisali mnogo toga, ali i dalje ostaju neka nerešena pitanja koja nisu obuhvaćene. “Nadamo se da će svi detalji u vezi sa samom donacijom uskoro biti rešeni. Donacija reproduktivnih ćelija i embriona osetljiva je procedura koja otvara mnoga pitanja, posebno etička i zakonska. Naše udruženje podseća na važnost stroge kontrole ove procedure, jasno uokvirene zakonske regulative, kao i na neprestano praćenje od strane nadležnih ustanova”, upozorava Arizanovićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.