“Minut do 12” za primaoce matičnih ćelija
12/10/2021
U Srbiji transplantirano samo pet organa
12/10/2021

Artritis ne treba da bude prepreka za posao

Više od 70.000 obolelih od reumatskog artritisa živi u Srbiji, a iako ove bolesti mogu da utiču na radnu sposobnost, pacijenti, ali i lekari poručuju da to ne znači da te osobe ne mogu da rade. Istraživanja ipak pokazuju da, ukoliko se simptomi te bolesti ne prepoznaju i ne leče na vreme, više od 50 odsto njih nakon pet godina postaje trajno radno nesposobno.

Povodom Svetskog dana borbe protiv artritisa, koji se obeležava pod sloganom “Vreme je za posao”, predsednik Udruženja reumatologa Srbije dr Predrag Ostojić je istakao da je važno da se već u prva tri meseca od pojave tegoba artritisi prepoznaju i da se adekvatno leče.

– Istraživanja u Francuskoj pokazala su da ukoliko se kod pacijenata na vreme prepozna hronični artritis i počne da se leči, tokom pet godina oni ne odsustvuju sa posla i ne gube radnu sposobnost. Mnogi pacijenti osećaju hronični zamor, imaju nesanice, bude se umorni, a to utiče na produktivnost na radnom mestu, ali da poslodavci moraju da imaju razumevanja za takve zaposlene i da im pružaju podršku – objasnio je dr Ostojić.


Predsednica Udruženja obolelih od reumatskih bolesti dr Mirjana Lapčević je istakla da je većina obolelih i dalje radno sposobna uz minimalna ograničenja i da je važno da oni i poslodavci budu svesni te činjenice.

– Posao za osobe koje pate od reumatskih bolesti nisu samo osnov za materijalnu, već predstavlja i snažnu psihološku potporu u borbi za ozdravljenje – rekla je predsednica udruženja.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović je rekao da NSZ izdvaja subvencije za otvaranje novih radnih mesta za osobe sa invaliditetom i da 12 meseci uplaćuje iznos u visini minimalne zarade poslodavcu koji zaposli osobu sa invaliditetom bez radnog iskustva. On je napomenuo i da NSZ pomaže i u prilagođavanju radnog mesta osobama sa invaliditetom, u šta spada tehničko i tehnološko opremanje radnog mesta.

Reumatski artritis je hronično sistemsko oboljenje vezivnog tkiva, koje je najčešće lokalizovano na zglobovima, ali može se manifestovati i na mišićima, koži i organima trbušne šupljine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.