Apoteka koja se čuva u muzeju

Rak pokosio grad veličine Novog Sada
27/10/2020
Nepoznat tačan broj dece koja se bore sa tumorima
31/10/2020

Apoteka koja se čuva u muzeju

Izložba “U apoteci kod ugarskog kralja Svetog Stefana”, biće otvorena u četvrtak, 4. novembra 2020. godine, u 19 časova, u Kolegijum Hungarikumu, u Gračaničkoj 14 u Beogradu. Drugom fazom ovog međunarodnog projekta publika dobija retku priliku da vidi u celosti očuvan nameštaj iz istoimene apoteke iz Vršca, otvorene 1885. godine , izuzetno značajnu kulturnu baštinu kojom se predstavlja razvoj apotekarstva.

Apoteka „Kod ugarskog kralja Svetog Stefana”, iz Vršca, tokom 19. i 20. veka menjala je brojne vlasnike, da bi u junu 1946. njeni nameštaj i oprema bili ustupljeni Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, gde se i danas nalaze. U ovoj apoteci svoje stručno znanje sticale su generacije studenata Farmaceutskog fakulteta, prvo pod rukovodstvom čuvenog profesora Siniše Đaje, a zatim profesora Miloja Danilovića i drugih.

– Nameštaj apoteke izrađen 1885. godine, predstavlja izuzetan primerak alt dojč stila, veoma precizne izvedbe, sa duborezima koje je izradila vrhunska umetnička radionica. Sadrži sve karakteristike jonskog stila iz arhitekture stare Grčke koji je, delimično stilizovan, bio omiljen krajem 19. veka u arhitekturi i uređenju enterijera. Izrađen od masiva drveta hrasta sa podkonstrukcijom od jelovog drveta, sastoji se od četiri vitrine ukupne dužine 13,5 metara, sa više od 350 fioka. Na fiokama se nalaze porcelanske pločice sa latinskim nazivima materijala i hemikalija korišćenim za izradu lekova i preparata, složeni po grupama – navode Jelena Manojlović i Lidija Jakšić, iz Muzeja za istoriju farmacije pri Farmaceutskom fakultetu u Beogradu.

Iza dela vitrine u kojoj se čuva Narcotica nalaze se tajna vrata koja su verovatno bila poznata i dostupna samo apotekaru, a ne i njegovim pomoćnicima. Pronađen je i otisak pečata, kao i potpis  majstora na jednom od stubova u duborezu sa datumom 1/7 1885.

– Restauracija je obuhvatila stolarske intervencije na konstrukciji, uklanjanje starih slojeva laka mehaničkim i hemijskim sredstvima, čisćenje unutrašnjosti fioka i staklenog dela, zaštitu, pripremu za završnu obradu, kao i ostale radove neophodne da bi apoteka ponovo zasijala kao redak primerak nameštaja u javnim enterijerima s kraja 19. veka. Prilikom restauracije, u gornjem delu apoteke iza kutije sa signiranim satom pronađeni su natpisi sa godinama izrade i popravki, dok su u jednoj od fioka pronađene apotekarske nalepnice koje možda govore o putu same apoteke kroz Srbiju u 20. veku – objašnjavaju u Muzeju za istoriju farmacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.