Za dve decenije dva miliona poziva “Halo bebi”

Radionicama krče put ka uspešnom roditeljstvu
09/12/2021
Od nedelje za Grčku obavezan PCR test koji nije stariji do 48 sati
15/12/2021

Za dve decenije dva miliona poziva “Halo bebi”

Telefonsko Savetovalište “Halo beba” koje je osnovano pri Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd obeležilo je danas u Starom dvoru 20. godišnjicu rada. Gradonačelnik Zoran Radojičić je rekao da je potrebno mnogo predanog rada kako bi se jedno ovakvo savetovalište održalo čak dve decenije. Brojke kažu da je do sada obavljeno oko dva miliona razgovora sa roditeljima, a neretko savetovalište dobije i 500 poziva dnevno.

– Brojke dosta toga mogu da nam pokažu, ali ključna dimenzija rada Savetovališta “Halo beba” jeste odgovornost u davanju saveta. Kao dečji hirurg koji je želeo da organizuje slično pedijatrijsko savetovalište iz oblasti dečije hirurgije, znam koliko je to komplikovan i težak posao. U svakoj izgovorenoj reči postoji velika doza odgovornosti i zbog toga znam da je posao koji obavljate izuzetno važan. Grad Beograd od 2007. godine direktno pomaže Savetovalištu “Halo beba”. Nastavićemo da pružamo kontinuiranu podršku, a posebno me raduje da je savetovalište osavremenilo koncept svog rada uvođenjem aplikacije za mobilne telefone, što predstavlja doprinos i “smart siti” konceptu kojem težimo – rekao je Radojičić.

Najčešća pitanja koja su roditelji postavljali ove godine vezana za povišenu temperaturu deteta, dojenje, probleme sa digestivnim traktom kao i o promenama na koži.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd je od 2013. godine opredelio za porodilje oko 16 miliona evra, uz napomenu da su ovogodišnja opredeljena sredstva za 10 odsto veća u odnosu na prethodnu godinu.

– Za ovu godinu opredelili smo 30 miliona dinara za rešavanje problema parova sa sekundarnim sterilitetom. Kroz konkurs je do sada 60 parova sa jednim detetom dobilo još jednu šansu za roditeljstvo. Budući da smo napravili i izvesne uštede, ovu mogućnost dobiće još 30–40 parova početkom naredne godine, i to sa još blažim uslovima konkursa: majka sada neće moći da bude starija od 45 godina, a ranije je ta granica bila 42 godine. Vreme trajanja dijagnostikovanog sekundarnog steriliteta ranije je bilo najmanje četiri godine, a sada je to dve godine. Ovim želimo da pokažemo da vodimo računa o konceptu demografske politike Vlade Republike Srbije – zaključio je gradonačelnik i Savetovalištu „Halo beba” poželeo još puno ovakvih jubileja, te dodao da se raduje svakom novom uspehu i postignutim rezultatima ovog savetovališta.

Direktorka Gradskog zavoda za javno zdravlje i jedna od osnivačica Savetovališta “Halo beba” Dušanka Matijević je istakla da je 20 godina postojanja ovog savetovališta izuzetno dug jubilej i da je fokus interesa ove organizacije na ranom rastu i razvoju dece.

– Zavod za javno zdravlje je uz podršku Ministarstva zdravlja i Unicefa realizovao veliki broj projekata, kako bi unapredio znanje i veštine patronažne službe. Jedan od tih projekata je i “Halo beba” – rekla je Matijevićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.