Radionicama krče put ka uspešnom roditeljstvu

Lekari iz SAD operisali desetoro dece sa srčanim tegobama
07/12/2021
Za dve decenije dva miliona poziva “Halo bebi”
09/12/2021

Radionicama krče put ka uspešnom roditeljstvu

Institut za javno zdravlje Vojvodine pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo AP Vojvodine, a u saradnji sa zavodima za javno zdravlje u Vojvodini sprovodi projekat “Unapređenje mentalnog zdravlja porodice – Porška od samog početka”, saopštili su iz Instituta. Programski zadatak ima za cilj da osnaži porodicu od momenta formiranja partnerskog odnosa i odluke o zajedničkom životu, preko momenata planiranja roditeljstva i životnih događaja koji mogu da prate taj period kao što su trudnoća, izazovi u trudnoći (spontani pobačaj i sterilitet), do prvih meseci roditeljstva.

U okviru programskog zadatka organizovane se onlajn tribine: Prve godine zajedničkog života – period usaglašavanja, Kako da se psihološki pripremimo dok čekamo bebu?, Podrška porodici sa iskustvom spontanog pobačaja. U planu su i tribine Podrška porodici koja se suočava sa neplodnošću (utorak 14.12. u 17 časova) i Prvi koraci u roditeljstvu (sreda 22.12. u 17 časova).

“Tribine se mogu pratiti na društvenoj mreži fejsbuk Podrška od samog početka – Mentalno zdravlje porodice. Pored oranizacije tribina, napisani su i psihološki tekstovi i brošure koje se mogu pronaći na posebnom sajtu. Institut za javno zdravlje Vojvodine sprovodi i anonimlno onlajn anketno istraživanje “Procena indikatora mentalnog zdravlja trudnica”. Istraživanje je namenjeno trudnicama i sporovodi se sa ciljem procene na koji način su subjektivno blagostanje, stepen distresa i depresije povezani sa sociodemografskim činiocima, karakteristikama životnog stila, pojedinim indikatorima zdravstvenog stanja i opaženom socijalnom podrškom kod trudnica. Anketno istraživanje sprovodi tim lekara, specijalista socijalne medicine i psiholog iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine – navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.