Traže se medicinske i pedijatrijske sestre za posao u Nemačkoj

Kako pobediti alergiju
12/04/2019
Kako olakšati život dece obolele od dijabetesa
19/04/2019

Traže se medicinske i pedijatrijske sestre za posao u Nemačkoj

Ukoliko imate diplomu Medicinske škole, opšteg ili pedijatrijskog smera, i položen stručni ispit možete učestvovati u konkursu za posao u Nemačkoj, preko projekta “Triple Win”, koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ). Zainteresovani kandidati mogu da se prijave do 26.aprila, isključivo preko naše Nacionalne službe za zapošljavanje, bez obzira da li su u radnom odnosu ili ne. Oni moraju da budu naši državljani sa stalnim prebivalištem u Srbiji.
Kroz ovaj projekat našim medicinarima posao nudi 200 poslodavaca širom Nemačke, a zainteresovani ne plaćaju nikakve nadoknade za posredovanje, niti projekat ostvaruje profit u Srbiji. Sve troškove snose nemački poslodavci. Za “Zdravlje Vodič” u GiZ-u objašnjavaju da je ove godine povećan iznos minimalne zarade. Pre nostrifikacije diplome medicinari će zaradjivati 2.000 evra bruto, a nakon nostrifikacije 2.400 evra. Poslodavci koji učestvuju u ovom projektu ne bi smeli da ponude nižu zaradu potencijalnim zaposlenima.
“Svi poslodavci moraju da potpišu ugovor kojim garantuju potpuno iste uslove i zaradu kao i nemačkim državljanima”, objašnjavaju predstavnici GiZ-a.
Poznavanje nemačkog jezika, dodaju, nije presudno prilikom odabira kandidata, a obezbeđena je stručna i jezička obuka medicinskog osoblja. Takođe, oni koji dobiju posao imaće podršku u procesu nostrifikacije diplome, kao i pri integraciji u Nemačkoj.
Za šest godina, koliko postoji ovaj projekat, u Nemačkoj je zaposleno 660 ljudi, što znači da svake godine na ovaj način emigrira 110 medicinskih i pedijatrijskih tehničara.
Poslovi se nude isključivo osobama koje su završile školu i imaju odgovarajuću praksu, a posrednici ne idu po srednjim školama i ne vrbuju učenike koji još nisu ni stekli diplomu.

Zvaničan međudržavni sporazum
Ovaj projekat sprovodi se na osnovu „Sporazuma o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika, državljana Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj“ zaključenog 2013. godine između nemačke Savezne službe za zapošljavanje (BA) i Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije. Radi se isključivo o posredovanju onih kandidata čija su zanimanja zvanično deficitarna u oblasti nege u Nemačkoj. U skladu sa kodeksom Svetske zdravstvene organizacije regrutuje se stručno osoblje iz zemalja koje imaju višak radne snage u oblasti zdravstvene nege, . “Triple Win” ne bi smeo da prouzrokuje nedostatak stručnog osoblja na tržištu rada u matičnim zemljama, a osim u Srbiji postoji i u Bosni i Hercegovini, kao i na Filipinima.

2 Komentara

  1. Zoran kaže:

    Da li se traze veterinarski tehnicari?

    • Urednica kaže:

      Postovani, ovaj projekat podrzumeva zapošljavanje samo ova dva profila medicinskih radnika. Ukoliko bude nešto slično obavestićemo javnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.