Koji su simptomi hepatitisa A i šta je preventiva

Produžen rok za prijavu za besplatnu školu roditeljstva
01/05/2022
Da li je mit da je lakše preležati koronu nego se vakcinisati
06/05/2022

Koji su simptomi hepatitisa A i šta je preventiva

Do sada u Srbiji nije zabeležen slučaj akutnog hepatitisa nepoznatog porekla kod dece, koji se širi u svetu, rekla je za RTS doktorka Aneta Jovanović, načelnica Pedijatrijskog odeljenja i zamenica direktora Doma zdravlja Palilula.

Ona je navela da su u četvrtak dobili dopis od Instituta za javno zdravlje “Batut” u kojem se kaže da moraju da prijave svaku sumnju ili verovatan slučaj akutnog hepatitsa, koji je za sada nepoznatog porekla, kod dece.

“Do sada u Srbiji nije registrovan takav slučaj hepatitisa. Ni mu u Domu zdravlja nismo imali takav slučaj, ali budno pratimo”, kaže Jovanovićeva.

Prvi simptom, objašnjava, je žuta prebojenost beonjače i kože, mokraća je tamna – boje piva, stolica je svetla, a deca su malaksala.

Kod dece, dodaje doktorka, može da se javi i gubitak apetita, povraćanje, dijareja i povišena telesna temperatura. Naglašava da roditelji koji primete te simptome kod dece da treba odmah da se jave pedijatru ili najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Govoreći o hepatitisu A, koji se širi u školama u Hrvatskoj, doktorka Aneta Jovanović kaže da nije registrovan takav slučaj u Srbiji. Dodaje da roditelji treba da upozoravaju decu na higijenu ruku, kao i da se peru namirnice, voće i povrće, koje se konzumiraju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.