Koji su simptomi hepatitisa A i šta je preventiva
06/05/2022
Povezivanje državnih, privatnih i vojnih zdravstvenih ustanova
06/05/2022

Da li je mit da je lakše preležati koronu nego se vakcinisati

Pandemija još traje i potpuno je nepredvidivo kojim će tokom dalje da teče, stoga nije besmisleno vakcinisati se, odnosno primiti treću dozu, ističe za Euronews imunolog dr Miloš Marković. Respiratorne infekcije predstavljaju najčešće infekcije savremenog čoveka, a godišnje se registruje oko 10 miliona slučajeva. S tim u vezi, forum Pacijenata Srbije i Udruženje lekara pokrenuli su kampanju “Ko rano rani” posvećenu vakcinaciji kao najboljem vidu prevencije mnogih zaraznih bolesti.

“Ono što je potpuno jasno posle više od godinu dana, jeste da su vakcine efikasne i štite od teške forme bolesti i to je najvažnije”, ističe Marković i poručuje da uopšte nije besmisleno vakcinisati se protiv kovida 19, čak i ako je osoba preležala koronu.

“Dokazano je da preležana bolest i vakcina daju najbolji imunitet. Ne savetujem da se virus preleži, ali ako je neko već preležao savetujem da se vakciniše”, naglasio je imunolog.

On dodaje da je preporučena i treća doza za sve, dok smatra da četvrtu dozu verovatno treba da prime samo starije osobe ili hronični bolesnici. Upitan koja je najbolja vakcina, Marković navodi da je postoji ogroman broj studija koje pokazuju da RNK cepiva (Fajzer i Moderna) daju najbolji odgovor.

Za teoriju da je lakše preležati bolest nego vakcinisati se, imunolog ističe da je mit.

“U nekim slučajevima, imunitet posle preležane bolesti je bolji, dok je nekad posle vakcinacije bolji…nema pravila, ali ono što je potpuno jasno da posle vakcinacije dobijete trajni imunitet koji vas štiti duže ili kraće vreme, a ponekad i doživotno, bez rizika koju nosi bolest”, naglasio je dr Marković.

Dodaje da, na primer, vakcina protiv pneumokoka štiti i od pneumonije, ali i od meningitisa, zapaljenja moždanih ovojnica, ili sepse. Cilj projekta “Ko rano rani” jeste da podigne svest o tome da su mnoge bolesti preventabilne vakcinama.

Imunolog naglašava da je problem sa gripom što se patogen iz godine u godinu menja, te vakcina stara nekoliko godina ne štiti u velikoj meri. Takođe, on napominje da je problem što mnogi ljudi smatraju virus gripa potpuno bezopasnim iako je u pitanju veoma ozbiljno oboljenje, koje, kako kaže, može izazvati visoku temperaturu koja traje nekoliko dana.

“Iskustvo nam nalaže da posle slabih sezona uvek slede teške sezone gripa”, dodaje on i podseća da smo u protekle dve godine pandemije imali slabije sezone gripa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.