Produžava se radno vreme kovid ambulanti
27/08/2021
Još jedan vakcinalni punkt u Novom Sadu
30/08/2021

Zašto ste stalno gladni

Jeli ste pre nekoliko minuta i već osećate glad? Prepuštanje porivu da opet jedete može loše uticati ne samo na vašu liniju nego i na vaše zdravlje, posebno ako u tim trenucima birate nezdravu hranu, piše portal zadovoljna.dnevnik.hr.

Prekomerna glad, kako navode, znak je da telu treba više hrane, ali često je posledica neravnoteže hormona gladi koja se može pojaviti iz različitih razloga koji, između ostalog, uključuju neadekvatnu ishranu i određene životne navike.

Osim toga, ne smete zanemariti uzimanje određenih lekova, kao ni određene zdravstvene probleme.

Ako ste često gladni, korisno bi bilo proceniti vašu ishranu i način života kako biste videli postoje li promene koje možete napraviti kako biste se osećali sitije. U nastavku smo izdvojili 14 potencijalnih razloga zbog kojih često osećamo glad. Kada pronađete razlog možda ćete pronaći i rešenje.

1. Izbegavate zeleno povrće

Zeleno povrće nije deo vaših obroka? Onda nemojte biti iznenađeni ako jedete 10 puta dnevno. Zeleno povrće bogato je vlaknima, a nedostatak vlakana može uzrokovati preteranu glad. Konzumiranje hrane bogate vlaknima eliminisaće glad, ali i pomoći vam ako imate problema s probavom, povišenim šećerom, krvnim pritiskom i holesterolom.

2. Ne konzumirate dovoljno proteina

Osim što je konzumiranje proteina dobro za izgradnju mišića, proteini su idealni i za one koji pokušavaju smanjiti unos hrane kako bi izgubili suvišne kilograme.

Proteini se sporije razgrađuju i zato nas duže drže sitima, zbog čega je bitno jesti ih u dovoljnim količinama. Ako ne jedete meso, ne trebate se brinuti o unosu proteina jer ih možete dobiti iz biljaka kao što su pasulj, grašak, boranija, orašasti plodovi i semenke.

3. Jedete previše šećera

Jednako kao alkohol, cigarete ili droga, i šećer stvara zavisnost. Zato nije nimalo čudno ako osećate glad samo nekoliko minuta nakon što ste pojeli nešto slatko.

Ako želite smanjiti želju za slatkim, onda ćete morati smanjiti unos šećera. Taj deo možda će vam olakšati činjenica da šećer dovodi do gojaznosti, uzrokuje propadanje zuba, a posledica preteranog unosa može biti i dijabetes tipa 2.

4. Pod velikim ste stresom

Je li vaša svakodnevnica jako stresna? Ako je odgovor pozitivan, ne treba vas čuditi činjenica da ste stalno gladni i da, kada ogladnite, jedete masnu i slatku hranu.

Stručnjaci tvrde da stres može povećati visinu šećera u krvi, što može uzrokovati stalni osećaj gladi.

Zbog svega navedenog pokušajte izbjegavati stres. S obzirom na to da je u današnje vrijeme vrlo teško izbeći ga u potpunosti, pronađite neku aktivnost koja će vam pomoći da se oslobodite stresa, ali i smanjite apetit i sve druge komplikacije povezane sa stresom.

5. Dehidrirani ste

Konzumiranje dovoljne količine vode, barem dve litre dnevno, bitna je za naše zdravlje, ali i za sprečavanje prejedanja. U nekim slučajevima kad mislite da ste gladni, zapravo osećate žeđ.

6. Ne spavate dovoljno

San je neverovatno važan za zdravlje. Spavanje je potrebno za pravilno funkcionisanje našeg mozga i imunološkog sistema, a dovoljno sna povezano je s manjih rizikom od više hroničnih bolesti. Osim toga, dovoljno sna je faktor koji kontroliše apetit jer pomaže u regulisanju grelina, hormona koji stimuliše apetit.

7. Vaša prehrana ima premalo masti

Mast igra ključnu ulogu u održavanju sitosti. Između ostalog, razlog je činjenica da joj treba duže vremena za probavu i ostaje u želucu duže vreme. Osim toga, konzumiranje masti može dovesti do oslobađanja različitih hormona koji podstiču sitost. Postoji mnogo hranjivih namirnica, bogatih mastima koje možete uključiti u prehranu kao što su kokosovo ulje, omega-3 masne kiseline, avokado, maslinovo ulje, jaja, punomasni jogurt…

8. Jedete dok vas ometaju druge aktivnosti

Ako živite užurbano, verojatno često jedete u situacijama kada vas ometaju druge obaveze. Iako na taj način možda štedite vreme, ne radite dobro za svoje zdravlje. Između ostalog, ovakav način obedovanja povezan je s većim apetitom, povećanim unosom kalorija i debljanjem.

Naime, ometeni drugim aktivnostima, niste svesni količine hrane koju konzumirate i niste u stanju prepoznati signal vašeg tela da ste siti kao kad jedete u miru.

9. Puno vežbate

Pojedinci koji puno i često vežbaju troše puno kalorija. Istraživanja su pokazala da oni koji redovito intenzivno vežbaju imaju brži metabolizam, što znači da u mirovanju sagorevaju više kalorija od onih koji vežbaju umereno.

Iako je nekoliko studija pokazalo da je vežbanje korisno za suzbijanje apetita, postoje i dokazi da osobe koje dugotrajno intenzivno vežbaju imaju povećan apetit.

U svakom slučaju, povećanu glad koja je posledica vežbanja možete spriječiti povećanim unosom hrane bogate vlaknima, proteinima i zdravim mastima.

10. Pijete previše alkohola

Alkohol je poznat po učincima koji potiču apetit. Studije su pokazale da alkohol može inhibirati hormone koji smanjuju apetit, poput leptina, osobito ako se konzumira prije ili uz obroke. Iz istog razloga možete osećati glad ako pijete previše alkohola.

11. Pijete kalorije

Tečna i čvrsta hrana na različite načine utiču na apetit. Ako konzumirate puno tečne hrane, poput smoothija, šejkeova, supa…možda ćete biti gladniji češće nego što biste bili da jedete više čvršće hrane.

Jedan od glavnih razloga zašto je to tako je činjenica da tečna hrana prolazi kroz želudac brže od čvrste hrane.

Konzumiranje tečne hrane oduzima manje vremena od konzumiranja čvrste hrane, što vas takođe može navesti da jedete više samo zato što mozak nije imao dovoljno vremena za obradu signala sitosti.

12. Uzimate određene lekove

Postoje lekovi koji kao nuspojavu imaju povećanje apetita. Najčešće su to antipshihotici, antidepresivi, stabilizatori raspoloženja, kortikosteoridi…

Ako sumnjate da su lekovi uzrok vaše povećane gladi, razgovarajte s doktoron o drugim mogućnostima lečenja. Možda postoji alternativa koja vas neće činiti gladnima.

13. Jedete prebrzo

Brzina kojom jedete može imati uticaj na to koliko ste gladni. Nekoliko studija pokazalo je da oni koji brzo jedu imaju veći apetit i sklonost prejedanju za vrijeme obroka, u poređenju s onima koji jedu sporije. Takođe, veća je verovatnoća da će imati višak kilograma.

14. Imate zdravstveni problem

Česta glad može biti simptom bolesti. Za početak, ona je klasičan znak dijabetesa, a javlja se kao rezultat visokog šećera u krvi i obično je praćena drugim simtomima kao što su prekomerna žeđ, gubitak težine i umor.

Hipertireoza, takođe je povezana s povećanom glađu jer uzrokuje višak proizvodnje hormona štitne žljezde za koje se zna da podstiču apetit. Razinu gladi, piše Healthline, može povećati i hipoglikemija ili nizak šećer u krvi.

Prekomerna glad često je povezana i s drugim stanjima kao što su depresija, anksioznost i predmenstrualni sindrom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.