U vrtićima sistematski pregledi za školu
24/03/2021
Studenti neće vakcinu
24/03/2021

Visoke takse koče tužbe

Ni posle više od dve decenije nije utvrdjena konačna šteta koju su priroda i ljudi pretrpeli tokom bombardovanja 1999. godine. Advokat Srđan Aleksić je 19. janura Višem sudu u Beogradu predao prvu tužbu protiv NATO-a u ime jednog od obolelih oficira. U ovom trenutku, kako je juče objasnio, ta se tužba prevodi na engleski jezik nakon čega će ponovo biti dostavljena našem sudu koji će je proslediti u Brisel. Iako je planirano da ovakve tužbe budu podnete u još četiri grada u Srbiji, advokat Aleksić je istakao da taj proces koče ogromne sudske takse.

Aleksić je juče u Ruskom domu u Beogradu govorio na konferenciji „NATO agresija – lekcije jugoslovenske tragedije”. Na skupu povodom godišnjice bombardovanja SRJ 1999. učestvovali su, između ostalih, novinari, pravnici, generali…

„ Višem sudu smo predali zahtev za oslobođenjem od sudskih taksi i čekamo njihov odgovor. Ukoliko nas odbiju žalićemo se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer će tako građanima biti povređeno pravo na pristup sudu, a da ne govorim o pravu na život“, kazao je Aleksić.

Objasnio je da najveća sudska taksa iznosi 97.000 dinara ukoliko se tražio odšteta od 100.000 evra, a da on ne želi da traži mizernu odštetu od NATO-a za ljude čiji su životi uništeni ili ozbiljno ugroženi zbog bombardovanja. Ipak, niko od njegovih klijenata ne može da plati sudske troškove koji mogu narasti do šest, sedam hiljada evra.  

Aleksić je rekao da je on rođen u selu koje je gađano bombama sa osiromašenim uranijumom, da se njegova majka razbolela i umrla od raka i da oseća ličnu odgovornsost i obavezu da se bori za pravo i pravdu.

 Prisutne je pozdravio i italijanski advokat Angelo Fjore Tartalja koji se takođe uključio preko video bima. Tartalja zastupa 500 italijanskih vojnika koji su oboleli od tumora nakon što su  učestvovali u misijama NATO-a na Balkanu. Ovaj advokat je naglasio da je od  tumora obolelo 7. 600 vojnika iz Italije, umrlo je 400 njih, a on je pred italijanskim sudovima dobio 180 pravosnažnih presuda protiv NATO- a, a u korist obolelih.

Na žalost, u Srbiji nije poznat broj pripadnika naše Vojske koji su  oboleli od raka, a tokom NATO agresije raspoređeni su u delove zemlje koji su gađani municijom sa osiromašenim uranijumom. Advokat Srđan Aleksić izjavio je da se njemu javilo oko 500 obolelih vojnika i oficira koji su zainteresovani da tuže NATO pakt, kao i oko 3.500 civila koji smatraju da su se razboleli od kancera zbog osiromašenog uranijuma.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.