Zdravstvenu knjižicu izgubilo više od 175.000 ljudi
08/03/2019
Besplatna obuka prve pomoći za roditelje
14/03/2019

Uspavljivanje pod rotacijom

Svaki roditelj zna da ima trenutaka kada uspavljivanje bebe postaje nemoguća misija. Tada se čak i oni najtradicionalnijih shvatanja dovijaju na različite načine kako bi konačno, zajedno sa mezimcem, utonuli u svet snova makar na par sati. U svakom društvu kruži bar jedna priča o tati koji je satima vozio bebu kroz grad da bi je uspavao. U jednoj od takvih anegdota, beba se budila čim bi se auto zaustavio na semaforu. Zato je tata prošao kroz crveno svetlo, ali ubrzo ga je zaustavila policija. Njegovo objašnjenje, praćeno vrištanjem bebe sa zadnjeg sedišta, bilo je dovoljno ubedljivo patroli koja je ponudila pomoć. Upalili su rotaciju i krstarili kroz grad, a novopečeni roditelji su ih pratili sve dok beba konačno nije zaspala dubokim snom.
Da ovakve priče nisu samo urbane legende, svedoči i Anđelka Kotević, koordinatorka Savetovališta „Halo beba“, kojem se već godinama javljaju roditelji sa najrazličitijim problemima. Uspavljivanje bebe je jedna od tema koje najviše brine roditelje.

“Javila nam se jedna majka i rekla da njena beba spava samo u toku vožnje i to pri brzini od 200 na sat. Posavetovala sam je da, ako baš mora tako da uspavljuje bebu, bar ne vozi toliko brzo”, priča Kotevićeva. Osnovna preporuka za roditelje koji imaju ovaj problem, navodi naša sagovornica, je da promene ritam. Bebe vole rutinu i zato je važno da se ona uspostavi, a naročito uveče. Zato su važni rituali pre spavanja. Pre svega, da se kupanje i hranjenje obavljaju u približno isto vreme svakog dana, da se odmah potom priguše svetla, a ukućani da govore tiho i jednolično.
I Tamara Nedić, babica iz Sremske Mitrovice kaže da je čula da roditelji voze bebu u automobilu da bi zaspala, ali da se u svojoj privatnoj praksi nije susrela sa takvim slučajem.
“Apsurdno je navikavati dete na tako nešto. Pretpostavljam da je to slučaj kod ljudi koji u prevelikoj meri samo voze auto i deca dosta vremena provode u vožnji. Mnogo je bolje izvesti dete pola sata na svež vazduh popodne – predveče, prošetati i na taj način obezbediti mu mir i bolji san “, smatra Tamara Nedić.
Ona napominje da svaki roditelj ima svoj način uspavljivanja bebe, kao i da svaka beba ima svoj ritam, potrebe i želje. Potpuno je individualno i pravila nema.
“Ukoliko beba neće da zaspi, moramo da proverimo da li je dovoljno jela, da li je potrebno presvući ili je na primer muče grčevi i nervozna je. Neophodno je i ustaliti ritam spavanja bebe u toku dana. Ukoliko je dete dugo spavalo ili se kasno probudlo, kako bi se kupalo i jelo, logično je da u željeno doba neće moći odmah da zaspi. Najbolje je izvoditi dete na svež vazduh, obavezno večernje kupanje, podoj i uspavljivanje. To su neki mali, a zapravo veliki i važni rituali kako bi dete bilo zadovoljno, kako bi se opustilo i mirno zaspalo”, kaže babica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.