U Srbiji se rak debelog creva kasno otkriva, ostvaren napredak u lečenju

Na šalter bez barijera
24/05/2022
Hitna pomoć u Beočinu na novoj adresi
05/06/2022

U Srbiji se rak debelog creva kasno otkriva, ostvaren napredak u lečenju

Na Kalemegdanu je danas u okviru kampanje #4000 života, posađeno 4.000 plavih cvetova kao simbol borbe za više od 4.000 pacijenata koji svake godine oboli od raka debelog creva u Srbiji. Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) uz podršku Udruženja pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre su na ovaj način obeležili napredak u lečenju koji je ostvaren ove godine u našoj zemlji. Sadnja je realizovana uz podršku JKP Zelenilo – Beograd i JP Beogradska tvrđava.

– Ono što je veoma važno je, da je ove godine u Srbiji, uvedena ciljana terapija u prvoj liniji lečenja raka debelog creva, što je Srbiju izjednačilo sa standardom lečenja u Evropi. Zahvaljujemo RFZO-u, ali i svima koji svakodnevno rade da se život i lečenje pacijenata neometano odvija, kolegama lekarima, medicinskim sestrama, članovima porodica pacijenata i strateljima čiji su rad i posvećenost često nedovoljno vidljivi u društvu. Ovim događajem danas želimo da podsetimo na to da stalan napredak u lečenju i svest o prevenciji uvek budu naš prioritet – izjavila je dr Marija Ristić medikalni onkolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

Onkolog na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije dr Feđa Đorđević istakao je da je u Srbiji, rak debelog creva drugi vodeći uzrok umiranja među malignitetima, kao i da svake godine oboli više od 4.500 ljudi.

– Približno 25 odsto pacijenata već prilikom postavljanja dijagnoze ima metastatsku bolest, koja očekivano ima najlošiju prognozu. U Srbiji se rak debelog creva kasno otkriva i to je jedan od razloga zašto je mortalitet za 20 do 30 odsto viši nego u razvijenim zemljama Evrope – rekao je dr Feđa Đordjević.

Dr Violeta Škrelja, lekar na specijalizaciji iz onkologije Univerzitetski klinički centar Srbije je rekla da je svaki pacijent priča za sebe i da samim tim zahteva jedinstven pristup.

– Precizna medicina dosta doprinosi uspešnom lečenju, jer omogućava da se na osnovu genetike, biomarkera i nekih drugih karakteristika sagledaju potrebe svakog pacijenta pojedinačno. Mi na taj način prilagođavamo terapiju pacijentu, jer ne reaguje svako isto na određeni lek. Na taj način se nude efikasnija rešenja. Naravno, kada govorimo o prevenciji, ona je ključna kako bi se izbegao rizik oboljevanja. Fizička aktivnost, kvalitetna ishrana, izbegavanje alkohola i cigareta su prvi koraci u očuvanju zdravlja“ izjavila je dr Škrelja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.