Tužba protiv NATO pakta nije ni poslata u Brisel

Od nedelje za Grčku obavezan PCR test koji nije stariji do 48 sati
15/12/2021
Odluka Vlade Srbije – posao za 700 lekara i medicinskih sestara
23/12/2021

Tužba protiv NATO pakta nije ni poslata u Brisel

Skoro godinu dana nakon što je pred Višim sudom u Beogradu podneta prva pojedinačna tužba protiv NATO pakta, ovaj dokument po svemu sudeći nije upućen u sedište Alijanse u Brisel. Iako je još u martu tužba prevedena na engleski jezik i prosleđena Ministarstvu pravde, Višem sudu u Beogradu još nije dostavljen odgovor na pitanje da li bi tužba mogla biti uručena kancelariji NATO u Beogradu ili mora biti upućena u Brisel.

Predstavnici Višeg suda u Beogradu su, u odgovorima na naša pitanja, pojasnili da “postupajući sudija jos ranije uputio zamolnicu Ministarstvu pravde Republike Srbije kako bi dobio informaciju da li se dostavljanje tužbe može izvršiti predstavništvu NATO u Beogradu ili je to potrebno učiniti putem međunarodne pravne pomoći”.

  • Kako odgovor još nije stigao, u tom smislu sudija ne može da preduzima dalje radnje i izvrši uredno dostavljanje tužbe tuženoj strani, naveli su u Višem sudu.

Takođe, predstavnici resornog ministarstva više od mesec dana nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa ovim predmetom niti su želeli da objasne da li postoji rok za uručenje tužbe i dostavljanje odgovora Alijanse.

Obratili smo se i Ambasadi Srbije u Belgiji u kojoj nam je odgovoreno da sve informacije o toku postupaka za traženje pravne pomoći moramo da tražimo od resornog ministarstva koje je, kako se navodi, ” isljučivo nadležno za ovu oblast”.

Tužbu je podneo 20. januara advokat Srđan Aleksić u ime penzionisanog pukovnika Vojske Srbije koji je Kopnenoj zoni bezbednosti sektor B proveo tačno 201 dan (od decembra 2000. do jula 2001. godine ).

Izvodio je vežbe u veoma ozračenom području, tačnije na brdu Pljačkovica kraj Vranja koje je gađano municijom sa osiromašenim uranijumom. To je potvrđeno i zvaničnim podacima Vojske Jugoslavije, a karcinom mekih tkiva (Leiomysarcoma) mu je dijagnostikovan pre nekoliko godina.

On je podneo prvu pojedinačnu tužbu protiv NATO pakta, a za pokretanje ovog postupka zainteresovano je još namanje 500 građana Srbije.

*Ovaj tekst je deo projekta “Da ne ostane nekažnjeno” koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije- Ministarstva kulture i informisanjaStavovi izneti u podržavanom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.