Traže vaučere od 50 evra za mlade koji se vakcinišu

Život bez barijera
01/06/2021
Da ne ostane nekažnjeno
03/06/2021

Traže vaučere od 50 evra za mlade koji se vakcinišu

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije JUTA predložila je nadležnim institucijama da mladi prilikom vakcinacije dobiju vaučer za turistička putovanja u vrednosti od 50 evra. Direktor Aleksandar Seničić, objašnjava da bi država subvencionisala 30, a turističke agencije 20 evra.

Seničić napominje da je to samo inicijativa i da ne zna koliko agencija bi se prijavilo da na ovaj način subvencioniše putnike od 16 do 30 godina, ali veruje da bi interesovanje bilo veliko na obe strane – i među turističkim radnicima i među mladima.

“Ova mera bi imala dvostruki efekat, jer bi stimulisala vakcinaciju i pomogla turizmu kao sektoru koji je najviše pogođen zbog epidemije. Uputili smo predlog Ministarstvu turizma, Kriznom štabu i Vladi Srbije i čekamo njihov odgovor. To bi bio jedan vid stimulacije i podizanja svesti o vakcinaciji kod mladih. Predlog je da država finansira 30 evra, a turističke agencije 20, i to tako što bi se odrekle svoje zarade na ovim aranžmanima, koji bi se realizovali u zemlji i inostranstvu”, objašnjava Seničić.

Direktor JUTA napominje da bi ova akcija mogla brzo da zaživi i dodaje da bi asocijaciji bilo dovoljno sedam do deset dana da napravi spisak agencija koje žele da učestvuju, a da bi tehnički deo koji bi trebalo da uradi Vlada Srbije mogao da traje dve ili tri nedelje.

Seničić napominje da su resornom ministarstvu poslali još dva predloga, za koje smatraju da bi imali značajan uticaj na broj putnika tokom letnje sezone.
“Jedan se odnosi na smanjenje cene PCR testa. Pri povratku sa određenih destinacija građani Srbije dobijaju rešenje o karantinu, koji mogu da prekinu jedino ako ponovo urade PCR test i dobiju negativan rezultat, a on košta oko 80 evra. Pošto deca mlađa od 16 godina ne mogu da budu vakcinisana, za njih je PCR testiranje obavezno, pa smo tražili da najmlađi čiji su roditelji vakcinisani budu oslobođeni plaćanja ovog testa. Time bi roditelji bili dodatno motivisani da se i oni vakcinišu“, priča Seničić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.