Traže se dobrovoljni davaoci
06/03/2021
Vakcinacija bez zakazivanja
08/03/2021

Sve o trudnoći i roditeljstvu na jednom mestu

Novi Sad je dobio Gradski centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja, koji je otvoren u objektu Doma zdravlja “Novi Sad” u Almaškoj 4. Zgrada je rekonstruisana uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture, jer se nalazi u zoni zaštite Alamškog kraja. Centar čine Škola za trudnice, Savetovalište za mlade, a pacijentima će biti na raspolaganju i juvenilni ginekolog, stomatolog, kao i patronažne sestre opredeljene za praćenje ranog razvoja.
Predviđeno je da se u centru formiraju i Škola roditeljstva, Škola za bake i deke i Savetovalište za dojenje.
Centar će imati lokalni i regionaln značaj, jer će objediniti aktivnosti za unapređenje reproduktivnog zdravlja i za podršku Programu sprovođenja populacione politike.
Služiće i za edukaciju zdravstvenih radnika i saradnika, prosvetnih radnika, učenika osnovnih i srednjih škola u Vojvodini koji bi u svojim sredinama sprovodili adekvatne aktivnosti, ali i edukovali druge na tom polju.
Rekonstrukcija objekta je koštala 55 miliona dinara, a finansirali su je Grad, sa 38.333.330 dinara, republika sa 16.666.670 dinara, dok je donacija NIS a.d. u iznosu od 15 miliona dinara, realizovana u okviru programa “Zajednici zajedno 2019” i to za opremanje prostora i nabavku opreme.
Otvaranju su prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktor Doma zdravlja dr Veselin Bojat i zamenik generalnog direktora NIS Vadim Smirnov.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.