Svaka treća žena obolela od karcinoma dojke ima manje od 50 godina

Od ponedeljka svi đaci u klupama
26/11/2021
“Dr Gugla” konsultuje skoro tri četvrtine građana
26/11/2021

Svaka treća žena obolela od karcinoma dojke ima manje od 50 godina

Srbija zauzima visoko drugo mesto prema broju umrlih od karcinoma dojke, koji predstavlja najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Ova bolest svake godine odnese oko 1.600 života, a 4.600 žena oboli od ove bolesti. Među novoobolelilma do 30% žena je mlađe od 50 godina. Ova surova statistika predstavlja povod za realizaciju kampanje „Bori se ženski“, sa željom da se javnost informiše o aktuelnim temama iz oblasti preventive i inovativnih terapija u lečenju pacijenata obolelih od karcinoma dojke, poručili su danas organizatori kampanje “Bori se ženski”.

Udruženje Ženski centar „Milica“ organizovalo je događaj u okviru aktuelne kampanje „Bori se ženski“, koja ima za cilj podizanje svesti javnosti o karcinomu dojke, na čelu sa našom olimpijskom šampionkom, sportistkinjom Milicom Mandić, koja je zaštitno lice ove kampanje.

– Republički fond za zdravstveno osiguranje prepoznaje značaj lečenja karcinoma dojke, tako da je 2018. i 2019. godine uvrstio 3 nova leka za lečenje metastatskog oblika ove bolesti. U narednom periodu nas očekuje veliki posao i proširenje liste lekova, i verujemo da ćemo zajedničkim snagama doći do cilja i svrstati se među najrazvijenije zemlje sveta, kada je o inovativnim terapijama protiv raka dojke reč – rekao je dr Željko Popadić, zamenik direktora Sektora za lekove i farmakoekonomiju.

Karcinom dojke u Srbiji je jedan od najčešćih uzroka prevremene smrti kod žena. Stopa smrtnosti od karcinoma dojke u velikoj meri zavisi od uspešnosti sprovođenja preventivnih programa.

– Otkrivanje karcinoma dojke u ranoj fazi je ključno, jer pored visoke šanse za izlečenje, omogućava i primenu poštednih hirurških intervencija, brži oporavak, smanjene invalidnosti, bolji kvalitet života, kao i smanjenje troškova lečenja. Skrining je od esencijalne važnosti, jer predstavlja prepoznavanje do tada neprepoznate bolesti, korišćenjem skrining testa u prividno zdravoj populaciji koja ne pokazuje znake bolesti”, objašnjava primarijus dr Marijana Milović Kovačević.

– Velika mi je čast što sam deo kampanje “Bori se ženski”. Svaka od nas vodi bitke, ali nisu sve bitke iste. Svim srcem sam uz sve hrabre žene koje se suočavaju sa rakom dojke i želim im snagu i volju da iz ove bitke izađu kao pobednice – istakla je Milica Mandić.

Osnovni cilj onkologije jeste da bolest otkriije u ranoj fazi, kao i da pacijentu obezbediti adekvatnu terapiju. Zahvaljujući inovativnim terapijama, lečenje metastatskog karcinoma dojke u potpunosti je transformisan.Najveća grupa pacijenata, a to su pacijenti sa HR+/HER2 negativnim tumorima, i dalje nema adekvatnu terapiju.

– Svuda u svetu se ovi pacijenti leče lekovima koji su dali impozantne rezultate, smanjili smrtnost za skoro 30%, omogućili dug život uz dobar kvalitet života, a ova terapija nije dostupna jedino ženama u Srbiji. Mi kao struka zajedno sa pacijentima i donosiocima odluka moramo da nađemo put da ove terapije budu dostupne i kod nas, jer naše žene imaju jednako pravo na lečenje kao i žene u regionu – istakla je docent dr Ana Cvetanović.
Predsednica udruženja, Vesna Bondžić je istakla da je njihova olimpijska disciplina borba protiv raka dojke, a njihovo odličje život za koji nažalost ne mogu same da se izbore. Ona je apelovala da je pacijentkinjama neophodno omogućiti što kraći put do dijagnostike, kako bi se rak dojke otkrio na vreme, ali i što bolju dostupnost terapija i ostvarenje prava na lečenje inovativnim terapijama poput žena u regionu.

Samo zajedno možemo da se izborimo za promenu crne statistike, prema kojoj godišnje gubimo 1.600 života. Budimo tim koji pobeđuje, borimo se ženski – poručila je Vesna Bondžić.
Kampanju “Bori se ženski” podržala je kompanija Novartis.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.