Srpsko zdravstvo među 20 najboljih u Evropi

Rečnik darivanja organa
26/11/2018
Trudnoća ne mora da bude skupoća
29/11/2018

Srpsko zdravstvo među 20 najboljih u Evropi

Zdravstveni sistem Srbije nalazi se na 20. mestu među 35 evropskih država, objavio je početkom godine Evropski zdravstveni potrošački indeks (EHCI). Naša zemlja ostvarila je 673 bodova od maksimalnih hiljadu, koliko i Italija, dok su iza njih 11 zemalja članica EU. Među republikama nastalim raspadom Jugoslavija više uspeha od Srbije na ovoj listi imala je samo Slovenija – sa 726 bodova zauzela je 16. mesto.
Za četiri godine zdravstvo Srbije se popelo čak za 14 pozicija. Analizirajući rezultate iz 2017. godine ova organizacija je zaključila da su ostvareni rekordni rezultati u oblasti transplatacija organa, da je skraćeno vreme čekanja na terapiju onkoloških pacijenata od konzilijarne odluke, poboljšano stanje u oblasti mentalnog zdravlja, nastavljena informatizacija zdravstvenog sistema, uveden elektronski recept…
EHCI analizira nacionalne zdravstvene sisteme na osnovu 48 indikatora kao što su prava i informisanost pacijenata, pristup zdravstvenoj zaštiti, ishodi lečenja, obim i područje usluga, prevencija i korišćenje farmaceutskih proizvoda.
Ove godine zlatna medalja pripala je Holandiji, a pored nje zemlje sa najboljim zdravstvenim sistemom u Evropi su Švajcarska i Danska. Najlošije plasirane su Bugarska, Rumunija i Kipar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.