Grad veličine Kruševca na listama čekanja
30/11/2018
Gde obaviti preglede tokom trudnoće
05/12/2018

Široki povoj- za i protiv

DA li će i koliko dugo po rodjenju bebu široko povijati zavisi i od toga gde je rodjena. Jer, za ono što je do pre nepunu deceniju bilo pravilo i praksa, u medicini više ne postoji jedinstven stav. Tako se već godinama mamama koje bebe na svet donose u porodilištu Bolnice „Dr Dragiša Mišović“ savetuje da ne koriste platnene pelene, dok se u GAK „Narodni front“ za novorodjenčad i dalje upotrebljava široki povoj. I patronažne sestre koje dolaze u kuću novorodjenčeta nakon povratka iz porodilišta imaju svoje mišljenje o upotrebi tetra pelena. I, većina preporučuje da se beba povija tetra i švedskom pelenom preko jednokratnih pelena. Upravo to što struka nije jedinstvena, zbunjuje roditelje.

Da bismo doneli ispravnu odluku moramo znati ZAŠTO je uopšte počela upotreba širokog povoja?

Glavni razlog je naša genetika, odnosno podneblje na kojem živimo. Statistika pokazuje da na ovom području postoji relativno veliki broj iščašenja kukova. Taj broj je navodno značajno veći nego u Americi ili u drugim evropskim zemljama, koje su davno rešile dilemu i izbacile široki povoj.To je preventivna mera, a ne metoda lečenja. Širokim povijanjem se smanjuje rizik od razvojnog poremećaja kuka. Stručnjaci tvrde da je manji broj operativno lečene dece od kada se primenjuje na našim prostorima.

Za roditelje koji se odluče da ga koriste glavno pitanje je DO KADA?

Precizan odgovor na ovo pitanje ne daju ni lekari. Odluku uglavnom prepuštaju roditeljima. Ono što mame i tate mogu da očekuju je kontrolni pregled kukova izmedju prvog i trećeg meseca bebinog života i drugi oko šestog meseca. Pojedini doktori smatraju da se sa širokim povojom može prestati ukoliko prvi kontrolni pregled pokaže da se kukovi dobro razvijaju, dok neki preporučuju da se od njega odustane tek posle osmog meseca, a ima i onih koji zastupaju mišljenje da ga treba skinuti tek kada dete prohoda.

Stručnjaci se slažu bar u tome da široki povoj ne može da škodi. A koliko će beba da ga nosi izgleda da će roditelji morati da procene sami. Naravno, uz konsultaciju sa dečjim pedijatrom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.