Test na antitela i u Gradskom zavodu
26/10/2021
Vakcinacija u zemunskim naseljima
27/10/2021

Sigurnosni pojas čuva živote u saobraćaju

Agencija za bezbednost saobraćaja je u saradnji sa Upravom saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova održala obuku za 1.600 saobraćajnih policajaca o ulozi i značaju sigurnosnog pojasa i bezbednosnog sedišta za prevoz dece, u okviru 27 Policijskih uprava. Od maja do septembra saobraćajni policajci su upoznati sa podacima da sigurnosni pojas smanjuje smrtnost do 50 odsto i povrede vozača i putnika od 20 do 30 odsto na prednjem i zadnjem sedištu prilikom saobraćajne nezgode.

U saopštenju Agencije se navodi da, prema njihovoj statistici, putnici koriste sigurnosni pojas u putničkim automobilima, vozač i suvozač 85%, putnici nazad 20 odsto, a da su ciljevi kojima Agencija teži da taj procenat bude veći od 95 odsto.

Takođe, Agencija za bezbednost saobraćaja omogućila je svim učesnicima obuke da prođu kroz simulacije čeonog sudara vozila “Kosa ravan” i prevrtanja vozila “Ražanj”. Simulacije doprinose direktnom podizanju svesti putem osećaja koji učesnik doživi tokom korišćenja simulatora.

– Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisane su kaznene odredbe koje se odnose na nekorišćenje sigurnosnog pojasa u iznosu od 10.000 dinara, dok je za nepropisno prevoženje dece u putničkim automobilima propisana novčana kazna u iznosu i do 120.000 dinara. Kao rezultat obuke, u narednom periodu očekujemo pojačanu kontrolu upotrebe sigurnosnog pojasa i bezbednosnog sedišta za prevoz dece, sa ciljem ublažavanja posledica saobraćajnih nezgoda – poručili su iz Agencije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.