Aleksić: Potrovali su nas kao 100 Hirošima
26/07/2022
Mala škola oralnog zdravlja u Novom Sadu
12/08/2022

SAD: Nove smernice za kovid, ukinuta izolacija

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ublažili su mere u vezi kovid 19, ukidajući preporuku građanima SAD u vezi izolacije, ako dođu u blizak kontakt sa zaraženom osobom, prenosi RTV, izveštaj CNN.

Američka zdravstvena agencija je takođe saopštilia da više nije obavezno ni držanje najmanje dva metra rastojanja od drugih.

CDC je objasnio, kako navodi Tanjug, da se se na ove promene odlučio zbog činjenice da je više od dve i po godine od početka pandemije, skoro cela populacija SAD stekla određeni nivo imuniteta, bilo vakcinacijom ili od infekcije.

Pojedine mere su zadržane, pa se tako podstiče testiranje za ljude sa simptomima i njihovi bliski kontakti.

Takođe se kaže da osobe koje imaju pozitivan test treba da ostanu kod kuće najmanje pet dana i da nose masku u kontaktima sa drugima ukupno 10 dana.

Preporuka da se nose maske u zatvorenom prostoru važi i dalje u oko pola zemlje, gde se smatra da postoji visok procenat prenošenja u zajednici.

„Ova pandemija je trenutno u znatno drugačijoj fazi nego u poslednje dve godine“, rekla je autorka novih smernica Greta Maseti iz CDC-a, prenosi CNN.

Preporuke CDC-a odnose se na sve građane SAD, ali bi promene mogle da budu posebno važne za škole, koje tokom ovog meseca započinju nastavu u mnogim delovima zemlje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.