Atipični simptomi prikrivaju podmuklu bolest
12/11/2020
Spremne tužbe zbog osiromašenog uranijuma
14/11/2020

Rizik od dijabetesa meri test preko telefona

“Iako nemate nikakve simtome, moguće je da imate predijabetes”, poruka je globalne kampanje u okviru koje će se i u Srbiji po prvi put obeležiti inicijativa o predijabetesu. Tim povodom Udruženje za dijabetes Srbije i Dijabetološki savez Srbije, uz podršku kompanije Merck, pokrenuli su nacionalnu kampanju “Tvoj predijabetes”.
Profesor dr Nebojša Lalić direktor klinike za Endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizama KCS ističe da su dva ključna razloga za razvoj ove bolesti – nezdava ishrana i nedovoljno fizičke aktivnosti.

– Zato je važno da svako uradi kratak test i sazna da li je u riziku od dijabetesa. Test se može skinuti putem aplikacije “Predijabetes test” na telefonu. Rezultat je gotov za nekoliko minuta, sa preporukom koje korake je bitno preduzeti. Ukoliko saznate da imate predijabetes, važno je da se obratite svom lekaru. Ali to saznanje može vam pomoći da promenite loše životne navike i sprečite mogući razvoj dijabetesa – izjavio je dr Lalić.
Aleksandar Opačić, predsednik udruženja Dijabetološki savez Srbije napominje da u Americi, svaka treća osoba ima predijabetes, što je ukupno 86 miliona ljudi.

– Zbog nezdravog načina života, do 2040. godine pola milijardi ljudi će živeti sa predijabetesom. Dijagnoza predijabetesa je upozorenje da bi trebalo menjati loše životne navike – upozorava Opačić.
Predijabetes je stanje gde je nivo šećera u krvi iznad normalnih vrednosti, ali nije u nivou vrednosti za dijabetes. Stručnjaci procenjuju da će 70 odsto osoba sa predijabetesom, vremenom dobiti dijabetes.
U sklopu nacionalne kampanje “Tvoj predijabetes” domaćoj javnosti predstaviće se domaća verzija sajta koji se bavi ovim medicinskim stanjem https://www.yourprediabetes.info/en/home.html, kao i aplikacija za mobilne telefone “Predijabetes test” pomoću koje u roku od nekoliko minuta građani mogu proveriti da li su izloženi riziku od dijabetesa. Sve informacije o predijabetesu mogu se naći na sajatu https://www.yourprediabetes.info/en/home.html.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.