Od raka oboli 40.000 ljudi godišnje
05/02/2020
Lutrija za najskuplji lek na svetu
05/02/2020

Renovirana šok soba na VMA

PRVI put posle gotovo tri decenije urađena je potpuna rekonstrukcija “šok sobe” u Klinici za anesteziologiju i intenzivnu terapiju Vojnomedicinske akademije. Načelnik hirurške intenzivne nege Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA potpukovnik docent dr Ivo Udovičić kaže da je renoviranje trajalo oko dva meseca.

– Klinika je renovirana kompletno, a nabavljena je i nova oprema. U ovom prostoru se leče najteže kategorije životno ugroženih pacijenata. Oni zahtevaju maksimalan monitoring i negu, a da bismo mi to sve imali, moramo da imamo ovako modernu i sofisticiranu opremu, koja 24 časa prati više od 100 vitalnih parametara kod svakog od njih. Za ove pacijente nisu bitni sati, već minuti i sekunde, kako bi se pravovremeno odreagovalo u terapijskom smislu – rekao je potpukovnik dr Udovičić.

Prema njegovim rečima, osim komfora za pacijente, u smislu poboljšanja lečenja, terapije i nege, renovirana “šok soba” pruža bolje uslove za rad zdravstvenih radnika.

Renovirana Klinika opremljena je savremenim bolesničkim krevetima, dvostrukim konzolama, pacijent monitorima, respiratorima i centralom.

Obilasku su prisustvovali i ministar odbrane Aleksandar Vulin, državni sekretar u ministarstvu odbrane Bojan Jocić, načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr sci. med. Uglješa Jovičić i načelnik Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević.

– Činimo velike napore da se zanovi kadar, da se obezbede bolji uslovi rada zaposlenih na VMA. Prošle godine smo primili više od 400 medicinskih radnika u stalni radni odnos. Nadam se da ćemo već idućeg meseca obezbediti prijem za više od 100 novih zaposlenih u vojnom zdravstvu – poručio je ministar Vulin i dodao da VMA ima reputaciju jedne od najpoštovanijih institucija u našoj zemlji kada je zdravstvo u pitanju i da je velika odgovornost da se ta reputacija sačuva i unapredi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.