Rekonstrukcija posle veka nebrige

Grip konačno posustaje
18/02/2020
Kada dete igra igrice za deset minuta, deset puta se javi hormon sreće, što nije fiziološki
Kako zaštititi decu od opsesije video igricama
22/02/2020

Rekonstrukcija posle veka nebrige

Zgrada Infektivne klinike u Beogradu koja je izgrađena još davne 1926. godine simbol je nebrige, kada su u pitanju zdravstvene ustanove. Gotovo sto godina nije renovirana, a fotografije ove bolnice sa zidovima sa kojih otpada malter u komadima godinama su u neverici deljene na društvenim mrežama. Stanje u ovoj klinici trebalo bi dramatično da se promeni do aprila sledeće godine, za kada je oročen završetak radova na rekonstrukciji.

Postojeće tri zgrade stacionara, koje će dobiti nov izgled, izgrađene su 1926. godine. To je jedina civilna infektološka ustanova na teritoriji grada Beograda i okoline, i pokriva oko tri miliona stanovnika.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Beograda profesor dr Zoran Radojičić obišli su gradilište Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem, ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i direktorom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Markom Blagojevićem.

– Siguran sam da ćemo nakon završetka izgradnje imati čime da se ponosimo. Nova zgrada obezbediće daleko bolje uslove pacijentima, ali i zaposlenima za rad – istakao je Radojičić.

Predsednik Aleksandar Vučić precizirao je da je vrednost radova na Klinici za infektivne i tropske bolesti, započetih sredinom januara, oko pet miliona evra. U drugoj fazi projekta planirana je izgradnja još jednog objekta, a za to će biti izdvojeno 15 miliona evra.

– Infektivnoj klinici je bila neophodna obnova. Pacijenti su se s pravom žalili, jer upravo ta klinika mora da bude najčistija. Zgrada koja je bila u najlošijem stanju, u kojoj smo pružali zdravstvene usluge građanima u najtežim uslovima, konačno ide u prošlost. Ovde, na Infektivnoj, svi lekari i medicinske sestre zaslužili su orden, jer radili su u nemogućim uslovima – rekao je predsednik Srbije.

Klinika ima 154 postelje i godišnje se u njoj bolnički leči više od 2.500 pacijenata, a obavi se i oko 40.000 pregleda na godišnjem nivou. O pacijentima brinu 132 medicinske sestre i tehničara i 35 lekara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.