Realno je očekivati da se korona virus pojavi u Srbiji

Kada dete igra igrice za deset minuta, deset puta se javi hormon sreće, što nije fiziološki
Kako zaštititi decu od opsesije video igricama
22/02/2020
VMA časti za rođendan
26/02/2020

Realno je očekivati da se korona virus pojavi u Srbiji

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da je realno očekivati da se korona virus pojavi u Srbiji, ali da je zdravstveni sistem spreman i da su sprovedene sve preporuke Svetske zdravstvene organizacije. Nakon sastanka sa direktorom SZO za Evropu Hansom Klugeom Lončar je naglasio da nema mesta panici. Apelovao je na građane da prate zvanične informacije nadležnih u zdravstvu u Srbiji, kao i informacije na sajtu SZO.

U međuvremenu je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” saopštio da u Srbiji raste rizik od pojave korona virusa. Kako je navedeno, rizik od ove bolesti trenutno je umeren.

U saopštenju Batuta je navedeno da se od 24. februara “primenjuju korigovani algoritmi za postupanje”, shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji. Na portalu Instituta je navedno da se u Srbiji sprovode mere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje uključuju “distribuciju zdravstvenih upozorenja putnicima koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa i, prema indikacijama, zdravstveni nadzor i izolaciju obolelih i zdravstveni nadzor nad kontaktima ili karantin za zdrave kontakte prema definisanim indikacijama”.

Zamenica direktora Instituta “Batut” epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je za RTS da je stepen rizika veći jer se koronavirus nalazi bliže zemljama sa kojima se direktno graničimo.

Osobe koje su boravile u područjima intenzivne transmisije virusa pozivaju da se po povratku u Srbiju pridržavaju određenih preporuka i da se, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, jave na broj 064 8945 235.

“U narednih 14 dana potrebno je smanjiti kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima. Ako se pojave simptomi infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo) odmah staviti masku preko usta i nosa. Važno je i pojačati higijenu ruku, izbegavati kontakte sa drugim osobama, koristiti maramicu prilikom kijanja ili kašljanja i pozvati telefonom epidemiologa Instituta ili Zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje boravka”, navedeno je na sajtu Batuta.

Građanima Republike Srbije savetuju da odlože planirana putovanja u sva područja u kojima se registruje intenzivna transmisija virusa SARS-KoV-2 zbog mogućeg rizika od zaraze. Područjima intenzivne transmisije virusa SARS-KoV-2 smatraju se: NR Kina (naročito grad Vuhan u provinciji Hubej), Republika Koreja (Južna Koreja), Singapur, Japan, Iran i Italija (posebno severna Italija).

U Srbiji do sada nije zabeleženo prisustvo korona virusa, ali je on registrovan kod dvoje državljana naše zemlje, članova posade kruzera “Diamond Princess” koji se nalazi u luci grada Jokahoma u Japanu. Oni će, kako je najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar najverovatnije biti lečeni u Japanu.

U svetu je, do 23. februara 2020. godine prijavljeno ukupno 78.833 obolelih od infekcije izazvane korona virusom, a od posledica je preminulo 2.463 osoba. U Evropi je registrovano 180 potvrđenih slučajeva infekcije, i to u: Italiji (132), Nemačkoj (16), Francuskoj (12), Ujedinjenom Kraljevstvu (13), Španiji (2), Rusiji (2), Finskoj (1), Švedskoj (1) i Belgiji (1). Slučajevi obolevanja registrovani su u ukupno 29 zemalja, kao i na pomenutom brodu ukotvljenom u luci Jokohama u Japanu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.