Rano otkrivanje karcinoma ključ izlečenja

Onlajn predavanje o dojenju
17/11/2021
Farmaceuti traže nove standarde za izdavanje antibiotika
18/11/2021

Rano otkrivanje karcinoma ključ izlečenja

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji se godišnje rak dojke otkrije kod 4.300 žena, a više od 1.600 žena umre od ove bolesti. Takođe, u našoj zemlji se godišnje dijagnostikuje oko 400 uznapredovalih karcinoma dojke, dok se oko 1.500 žena različite starosne dobi godišnje leči od uznapredovalih karcinoma. Svim ovim ženama potrebna je odgovarajuća terapija.

Dr Marijana Milović Kovačević, medikalni onkolog na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije kaže da je poslednjih godina učinjen značajan pomak u organizaciji onkološke zdravstvene zaštite u Srbiji, ali da se i dalje prepoznaju mesta za dalje razvijanje sistema i celokupnog kliničkog puta pacijentkinja.

– Što se tiče sistemskog lečenja karcinoma dojke, postoji potreba za većom dostupnošću inovativnih terapija čija primena je preporučena od strane najrespektabilnijih stručnih udruženja u Evropi. Sa omogućavanjem veće dostupnosti inovativnih lekova, pacijentkinje u Srbiji bi imale jednake uslove lečenja kao u mnogim zemljama u okruženju, napominje Milović Kovačević.

Profesor dr Lazar Popović, medikalni onkolog na Institutu za onkologiju Vojvodine smatra da je rano otkrivanje karcinoma ključ izlečenja većine pacijenata.

– Pre 40 godina u SAD, kada još nije započet sistemski skrining karcinoma dojke, prosečno preživljavanje od ove bolesti bilo je 70 odsto, danas je 99 odsto. To najbolje govori koliko u uređenom sistemu skrining i zdravstveno vaspitanje dobrinosi boljim rezultatima lečenja. Osim redovnog skrininga, mamografije kod žena izmedju 50 i 70 godina, samopregled dojki se preporučuje i kod mlađih žena, i ono što je od ključnog značaja, je da ukoliko žena primeti nešto da se dešava sa njenim dojkama, da se odmah obrati lekaru i da ne čeka da samo prodje – poručuje dr Popović.

Udruženje Ženski centar „Milica“ najavilo je početak kampanje „Bori se ženski“ koja za cilj ima podizanje svesti javnosti o karcinomu dojke.

„Kampanjom ‘Bori se ženski’, čije je zaštitno lice Milica Mandić, naša dvostruka olimpijska pobednica, želeli smo da pokažemo koliko je važan timski rad da bi se postigao cilj, kako u sportu tako i u životu. Kako bi izašle kao pobednice u borbi sa rakom dojke, to ne možemo učiniti same. Borba protiv raka dojke mora da bude prioritet države i u toj borbi moramo sedeti svi za istim stolom, od predstavnika državnih institucija, donosioca odluke, struke, do predstavnika udruženja pacijenata. Do sada, mi o čijim se životima radi nismo uključene u tim. Zato su naše ruke pružene ka onima koji prave strategiju u borbi sa rakom dojke, onima koji odlučuju o prioritetima, onima koji su nas edukovali kroz Akademiju za pacijente kako bismo uz iskustvo stekli i znanje. Uključite nas u tim, borimo se ženski, jer samo zajedno možemo stajati na pobedničkom tronu!“ izjavila je Vesna Bondžić, predsednica udruženja Ženski centar „Milica“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.