Psiholog: Devojčice treba podsticati da se bore za sebe

Dr Grujičić primila prvu srpsku Sputnjik V vakcinu
22/10/2021
Test na antitela i u Gradskom zavodu
26/10/2021

Psiholog: Devojčice treba podsticati da se bore za sebe

U ranim godinama, devojčice su po prirodi manje borbene i agresivnije od dečaka istog uzrasta, a kulturološki modeli koji se nude devojčicama često su pogrešni, i zato je važno raditi na njihovom samopouzdanju. Ukoliko se samopuzdanje razvije u ranim godinama, devojčice će naučiti da vrednuju sebe, lakše će prihvatati pohvale, biće
pozitivnije ka okruženju i moći će da sa manje preispitivanja budu okrenute na ciljeve koje će i lakše ostvarivati, zaključeno je na psihološkoj radionici Zašto je važno samopouzdanje, održanoj danas devojčicama, polaznicama Instituta za ženski sport u Beogradu.

– U našoj sredini, koja je kulturološki tradicionalna, devojčice se ne podstiču dovoljno da se bore za sebe. Suštinski, modeli koji se nude devojcicama su i dalje patrijahalni, i zato je važno raditi sa njima od ranih godina. Devojčice koje razviju samopouzdanje, uspešnije obavljaju zadatke, jer manje vremena troše na preispitivanje, lakše prihvataju pohvale i imaju poitivniji stav ka okruženju, pa samim tim mogu mnogo više da dobiju iz okruženja – izjavila je dr Gordana Urdarević, psiholog i član medicinskog tima Instituta za ženski sport.

Psihološka radionica za devojčice Zašto je važno samopouzdanje, samo je jedna u nizu u organizaciji instituta za ženski sport. Više od pedeset sportskih i medicniskih stručnjaka, i radnika u sportu okupljeno je u Institutu za ženski sport kako bi se svim devojčicama u Srbiji omogućilo da se besplatno bave sportom i imaju fizičku aktivnost. Hrabrost, samopouzdanje i timski duh, stečeni redovnim sportskim aktivnostima potrebni su devojčicama kako bi postale osnažene žene i preuzele liderske uloge u društvu. Više od 60% devojčica osnovnoškolskog uzrasta nema redovnu fizičku aktivnost, koja je neophodna za pravilan rast i razvoj, a na svakom nivou bavljenja sportom mnogo je manje devojčica i žena u odnosu na muškarce.

Institut za ženski sport uspostavio je sistem od 14 besplatnih škola sportova za devojčice u 12 gradova širom Srbije, u kojima dva puta nedeljno radi više od 30 iskusnih trenera. Upis u besplatne škole sportova vrši se dolaskom na prvi trening.

Za sve informacije možete pozvati broj telefona Instituta 063 238204 ili putem Instagram i Facebook profila @institutzaženskisport. Sportovi koji su zastupljeni su odbojka, košarka, ritmička gimnastika, karate, atletika, joga,
džudo, vaterpolo, fudbal, rukomet, badminton, streljaštvo, školica sporta i sportsko penjanje. Besplatne škole sportova dostupne su u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu, Arađelovcu, Kikindi, Zrenjaninu, Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Vrnjačkoj Banji, Odžacima, Lazarevcu i Pirotu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.