Prva presuda za sakaćenje ženskih genitalija

Jutjub za decu kao droga
01/02/2019
Zabranjene posete u KCS
05/02/2019

Prva presuda za sakaćenje ženskih genitalija

Sud u Velikoj Britaniji prvi put je osudio neku osobu zbog sakaćenja ženskih genitalija, javlja Indipendent. Naime, žena, čija je trogodišnja kćerka žrtva, postala je prva osoba u ovoj državi koja je osuđena za tu praksu. Majka, čije ime nije saopšteno javnosti, obratila se londonskoj hitnoj službi zbog toga što je njena kćerka krvarila. Žena je tvrdila da je devojčica pala sa kuhinjske radne ploče na vrata ormara, pokušavajući navodno da dohvati keks. Međutim, lekari su upozorili policiju da ne veruju u njene tvrdnje.
Ova 37- godišnja žena, poreklom iz Ugande, tokom suđenja držala se svoje priče, ali je ipak osuđenja zbog sakaćenja ženskog polnog organa. Kako su izvestili britanski mediji, plakala je dok je porota čitala presudu. Izricanje kazne planirano je za 8. mart, a po zakonu preti joj do 14 godina zatvora. Međutim, policijski službenici nisu uspeli da utvrde da li je majka sama sprovela ovu kontroverznu metodu ili je platila “rezača” koji ostaje na slobodi.
U trećem razgovoru sa policijom, devojčica je rekla da postoji “dama sa sedom kosom” koja ju je isekla kod kuće. Rekla je i da su mama i tata tu ženu “nazvali vešticom”. Devojčicin otac, 43-godišnji Ganac, oslobođen je svih optužbi. Inače, ovo je prvi put da je u Velikoj Britaniji bilo ko osuđen za sakaćenje ženskih polnih organa, iako je ta praksa kriminalizovana još 1985. godine, a zakoni dopunjeni 2003. i 2015. Kada je u pitanju Uganda, zajednica Sabini je pre 11 godina zabranila duboko ukorenjenu tradiciju obrezivanja ženskih polnih organa. Sabini su bili jedina grupa u zemlji koja je praktikovala obrezivanje devojčica, a 2008. godine su zaključili da je taj običaj zastareo i beskoristan.
U Srbiji je 2016. godine sakaćenje ženskog polnog organa postalo krivično delo. Tako je prema članu 121a Krivičnog zakona zaprećena kazna od jedne do osam godina onome ko osakati spoljne delove ženskog polnog organa. Onaj ko žensku osobu navede da se podvrgne ovoj surovoj praksi ili joj u tome pomogne biće kažnjen zatvorom od šest meseci do pet godina. A ako je zbog sakaćenja genitalija nastupila smrt, počinioca očekuje zatvor u trajanju od dve do dvanaest godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.