Predlozi zdravstvenih zakona otežavaju položaj trudnica u Srbiji

Kako potražiti besplatnu psihološku pomoć u Savetovalištu za studente
02/04/2019
Sa neplodnošću se bori čak 400.000 ljudi u Srbiji
05/04/2019

Predlozi zdravstvenih zakona otežavaju položaj trudnica u Srbiji

Samo one trudnice koje su radile u kontinuitetu 12 meseci pre odlaska na trudničko bolovanje moći će da primaju pun iznos naknade zarade, predviđeno je novim Predlogom zakona o zdravstvenom osiguranju čija je raspava na dnevnom redu u Skupštini Srbije.
Kako podseća Inicijativa „Mame su zakon”, prema važećem Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je stupio na snagu 1. jula 2018. jedan od problema i taj što trudničko bolovanje ne ulazi u obračun naknade za porodiljsko odustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta. Tako na primer, buduća majka koja je radila 3 meseca za 30.000 dinara i koja je zbog komplikacija morala na trudničko bolovanje, na odsustvu nakon porođaja će primati 5.000 dinara (3×30.000÷18). A kada bi joj  trudničko bolovanje ulazilo u prosek za obračun naknade zarade primala bi 15.000 dinara.
–Inicijativa „Mame su zakon” se bori za dostojanstveno materinstvo, da se u Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom izvrše izmene: da majke, čija su deca korisnici prava na pomoć i negu drugog lica, ne moraju da biraju između te pomoći (koja im pripada po drugom zakonu) i prava na svoju naknadu zarade. Zatim, da se pun iznos naknade zarade obračunava tako što će se zbir osnovica za koju su plaćeni doprinosi podeliti sa 12, a ne sa 18 kako je sada predviđeno; da se ne pravi razlika između majki koje su radile po osnovu ugovora o radu, preduzetnica, kao ni poljoprivrednih osiguranica, ali ni onih majki koje zarađuju više od tri prosečne zarade i da, konačno, nijedna majka ne dobija novčanu nadoknadu koja je manja od minimalne zarade u Srbiji – navodi se u saopštenju ove inicijative upućenom medijma.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.