Izmestili pedijatriju
01/11/2020
Kovid ambulanta za najmlađe Novosađane
08/11/2020

“Poziv podrške” i preko Vibera

Od karcinoma pluća godišnje u Srbiji oboli više od 6.000 ljudi, a umre oko 4.600. U proseku, kod 16 osoba dnevno se dijagnostikuje ova vrsta raka, dok svakog dana 13 ljudi izgubi bitku sa ovom teškom bolešću.

U Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije otvoreno je nacionalno savetovalište za pacijente obolele od raka pluća “Poziv podrške”. Pacijenti će moći da razgovaraju sa lekarima i medicinskim sestrama Klinike za pulmologiju svakog utorka i četvrtka od 14 do 17 sati pozivom na broj telefona 011/3629- 270, 065/3629-270. Sva pitanja i nedoumice pacijenti i članovi njihove porodice mogu poslati i na viber broj 065/3629-270, kao i na mejl pozivpodrske@punimplucima.rs.

Direktorka Klinike za pulmologiju profesor dr Violeta Vučinić Mihailović smatra da će savetovalište značiti puno pacijentima, posebno tokom epidemije kovid 19.

Olja Ćorović, predsednica Udruženja “Punim plućima”, kaže da su se zajedno sa lekarima u poslednje tri godine borili da se obezbedi savremena terapija za lečenje raka pluća.

– Od kada je RFZO stavio ciljanu, imunološku terapiju na listu lekova, rešen je glavni problem lečenja pacijenata u Srbiji, ali mnogi drugi problemi su ostali. Kada član porodice oboli, svima se život menja iz korena. Dijagnostika, konzilijumi, borba za terapiju, zračenje, operacije – rekla je Ćorović.

Načelnica dnevne bolnice Klinike za pulmologiju KCS Natalija Samardžić kaže da je epidemija virusa korona ubrzala osnivanje savetovališta i da će to poboljšati komunikaciju između pacijenata i lekara. Pacijenti iz bilo kog dela zemlje i oni iz seoskih sredina, imaće priliku da dobiju pravu informaciju u vezi sa ishranom, fizičkim aktivnostima, ali i sve drugo što ih zanima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.