Svakom ko se vakciniše karta za utakmicu
03/09/2021
Novo radno vreme kovid ambulanti
06/09/2021

Podrška ženama u borbi sa karcinomom

Narednih nedelja Tvrđavski most će svetleti ljubičastom bojom u znak podrške ženama koje se bore protiv karcinoma, saopšteno je iz uprave Grada Niša.
Višegodišnja kampanja pod nazivom „Daj pedalu raku“, koju organizuje Ženski centar „Milica“ uz podršku državnih organa, ima za cilj podizanje svesti cele društvene zajednice o značaju preventivnih pregleda, ranog dijagnostikovanja i lečenja bolesti i promociju zdravih stilova života.

Kampanji podrške ženama u borbi protiv karcinoma dojke narednih nedelja pridružuje se i Grad Niš.

U Srbiji su doneti nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, koji bi u narednom periodu trebalo značajno da smanji obolevanje i umiranje od malignih tumora.

Na skrining raka dojke pozivaju se žene od 50. do 69. godine. Mamografski pregledi predviđeni su za sve žene tih godina i to svake dve godine.

Skriningom na karcinom grlića materice obuhvaćene su žene od 25. do 64. godine, koje se pozivaju na preventivni ginekološki pregled i Papa test jednom u tri godine.

Ciljna grupa za testiranje na rak debelog creva obuhvata građane oba pola od 50 do 74 godina, koji se jednom u dve godine pozivaju na testiranje na skriveno krvarenje u stolici.

Prema poslednjim procenama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka, obolevanje od malignih bolesti u svetu je poraslo na 18,1 miliona ljudi, a registrovano je 9,6 miliona smrtnih slučajeva od svih vrsta malignih tumora u 2018. godini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.