Počinje da radi bolnica na Sajmu

Pomoć stomatologa i za vikend
27/03/2020
VMA dežura svaki dan
29/03/2020

Počinje da radi bolnica na Sajmu

Sutra u 8 ujutro počinje da radi privremana bolnica za zbrinjavanje lakše obolelih pacijenta na Beogradskom sajmu, najavila je premijerka Ana Brnabić i apelovala na građane da budu disciplinovani kada su u pitanju mere propisane tokom vanrednog stanja. Inače, od virusa Kovid 19 umrlo je osmoro ljudi, a danas je preminuo 62- godišnji muškarac. U Srbiji je ukupno zaraženo 528 ljudi, a u poslednja 24 časa virus je potvrđen kod 74 osobe. U 35 gradova u Srbiji su potvrđeni slučajevi korona virusa, a najviše zaraženih je u Beogradu 219, Valjevu 45, Ćupriji 41, Nišu 40, Kruševcu i Kragujevcu po 14 i u Čačku 11, saopštila je danas zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.
Direktor Klinike za Infektivne i tropske bolesti u Beogradu Goran Stevanović apelovao je na građane da se odmah jave lekaru čak i ako imaju minimalne tegobe ili su bili u kontaktu sa zaraženima korona virusom, ističući značaj rane dijagnostike.

On je dodao da je Srbija ima šanse da se izbori sa virusom ukoliko se svi budu ponašali kao jedinstvena celina.

Stevanović je, rekao da nećemo proći sa minimalnim brojem obolelih i bez ljudskih žrtava, ali da će one biti najmanje moguće ukoliko se svi budemo potrudili i poštovali propisane mere.

Napomenuo je da je epidemija korona virusa potpuno novo iskustvo za medicinu i uporedio je sa epidemijom velikih boginja iz 1972.godine, a po obuhvatu populacije i posledicama po svetsko stanovništvo sa španskim gripom iz 1918.godine.

Stevanović je naglasio da zdravstevni sistem ne bi mogao da pruži adekvatnu negu svim obolelilma da nije u potpunosti reorganizovan.

“Kineske kolege su rekle da je dobro što ćemo u privremenim bolnicama na jednom mestu koncentrisati stručnjake i pacijente kako bi im pružili najbolju negu, a one koji su potencijalni izvor infekcije izolovali od ostatka populacije i držati ih pod stalnim nadzorom”, rekao je Stevanović.

Na pitanje o otvaranju privremene bolnice na Sajmu i da li se očekuje povećan broj pozitivnih na korona virus, Stevanović je kazao da se bolnica otvara jer je u potpunosti pripremljena, a sa druge strane, biće značajno veći broj testiranih. “Nemaju svi pozitivni pacijenti uslove za budu potopuni izolovani kod kuće. Glavna svrha privremenih bolnica je da oni koji imaju minimalne tegobe, a pozitivni su na virus, budu izolovani da se bolest dalje ne širi i da zaraženi budu pod stalnim zdravstvenim nadzorom”, kazao je Stevanović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.