Pet novih ambulantnih vozila od USAID-a

Nesalomivi – u borbi protiv depresije
25/08/2021
Produžava se radno vreme kovid ambulanti
27/08/2021

Pet novih ambulantnih vozila od USAID-a

Sjedinjene Američke Države su poklonile našim zdravstvenim ustanovama pet novih, potpuno opremljenih ambulantnih vozila, a donacija je realizovana kroz partnerstvo Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Programa UN za razvoj (UNDP) u okviru inicijative „Zajedno protiv COVID-a“. Ambasador SAD u Srbiji Entoni F. Godfri uručio je u junu prvih šest vozila ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, a danas su predata ostala vozila.

Vrednost ambulantnih vozila je oko 525.000 dolara, što čini deo od ukupno milion dolara vredne pomoći koja ima za cilj da se podrže zdravstvene i ustanove socijalne zaštite u Srbiji.

Do sada su Sjedinjene Države obezbedile oko pet miliona dolara pomoći Srbiji u borbi protiv COVID-a.

Nova vozila upućena su domovima zdravlja u Ljigu, Merošini, Jagodini i Velikom Gradištu, kao i Opštoj bolnici u Loznici. „Ambulantno vozilo nam je preko potrebno jer nam je pre mesec dana izgorelo nekoliko saniteta u požaru i morali smo da pozajmljujemo vozila iz okolnih opština“, izjavio je dr Milan Todorović, direktor Opšte bolnice u Loznici.

Prethodni primaoci vozila koje su donirale Sjedinjene Države su domovi zdravlja u Bogatiću, Kraljevu,Vranju i Svrljigu, kao i Opšta bolnica Jagodina i Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti Sokobanja.

“Radujemo se danu kada ćemo moći o ovoj pandemiji da govorimo u prošlom vremenu i kada više neće biti COVID pacijenata koje ova ambulantna vozila treba da prevezu. Do tada, neophodno je da ljudi u većoj meri shvate koliko je važno da se vakcinišu. Vlada Srbije to zna, i mi ćemo podržati njihove napore da se svest o tome proširi“, poručila je Šenli Pinćoti, v.d. direktora misije USAID-a.

Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji istakla je da je COVID kriza pokazala da ne poznaje granice i koliko je važno da budemo solidarni, pomažemo jedni drugima, i da ne zaboravimo stanovnike i iz manjih gradova i opština, u ruralnim krajevima zemlje.

“Ova ambulantna vozila su opremljena za pružanje hitne medicinske pomoći i nadamo se da će doprineti da svi građani kojima je ona potrebna mogu brzo i sigurno da stignu do zdravstvenih ustanova,“ rekla je Pikap.

Donacija ambulantnih vozila jedna je do aktivnosti u okviru projekta „Zajedno protiv COVID-a“, koji finansira USAID, a sprovodi UNDP, u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.