Omikron soj virusa korona potvrđen i u Srbiji

Za prvo dete 300.000 dinara od države
23/12/2021
Zašto posledice NATO bombardovanja nisu dovoljno istražene
27/12/2021

Omikron soj virusa korona potvrđen i u Srbiji

Omikron varijanta virusa korona registrovana je kod pacijentkinje koja je u Srbiju stigla iz Bocvane, rekla je za Euronews Srbija profesor dr Tanja Jovanović. Ona je navela da je sekvenciranje uzorka obavljeno u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

“Pacijentkinja je stigla iz Bocvane. Ušla je u zemlju kao PCR negativna. Bila je u izolaciji, kao i svi koji dolaze iz rizičnih zemalja. U toku kontrolnog PCR pregleda je ustanovljena je njena pozitivnost. Taj uzorak je dalje išao na sekvenciranje i dokazan je omikron”, navela je Jovanović za Euronews.

Inače omikron je registrovan u skoro svim zemljama u okruženju – Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Rumuniji, Mađarskoj, zvanično još nije potvrđen samo u Severnoj Makedoniji, Albaniji i BiH. Omikron je potvrđen u više od 100 zemalja u svetu.

Srbija je početkom decembra uvela restriktivnije mere na graničnim prelazima. Na spisku rizičnih zemalja našlo se sedam južnoafričkih država: Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Nambija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Protokol za kontrolu uradio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Putnici iz rizičnih zemalja obavezno se testiraju na aerodromu. Ukoliko su negativni idu u kućnu izolaciju dve nedelje, a ukoliko su pozitivni zbrinjavaju se u kovid bolnici Batajnica.

Inače u Srbiji je dominantna delta varijanta virusa korona, koja je u našoj zemlji potvrđena 1. jula ove godine. Za nešto više od mesec dana delta soj je postao dominantna varijanta. Već 12. avgusta  utvrđen je kod više od 90 odsto zaraženih osoba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.