Na listu lekova stavljene 26 inovativne terapije

Društvo psihologa upozorava na lažne stručnjake
22/02/2022
Novo radno vreme kovid ambulanti
24/02/2022

Na listu lekova stavljene 26 inovativne terapije

Republički fond za zdravstveno osiguranje usvojio je novu Listu lekova na koju je stavljeno 26 novih inovativnih lekova. Za ove lekove, izdvojeno je 53 miliona evra što predstavlja najveća finansijska sredstva do sada za ove svrhe, saopštili su iz RFZO.

Usvajanjem nove Liste lekova značajno je unapređeno omogućavanje najsavremenijih lekova pacijentima. Pacijentima će o trošku države biti omogućeni najsavremeniji lekovi na svetu za različita oboljenja, kao što su, između ostalog, lekovi za lečenje dijabetesa, hepatitisa C, lek za multiplu sklerozu, lekovi za lečenje različitih malignih oboljenja kao što je karcinom debelog creva, karcinom dojke, karcinom bubrega.

– Posebno treba istaći da će lekovi za lečenje dijabetesa, koji će se izdavati na recepet, biti bez učešća pacijenata, potpuno o trošku države – kažu u RFZO.

Takođe, na Listu lekova stavljena je i nova devetovalentna vakcina protiv HPV virusa koja će se o trošku države obezbeđivati za decu (devojčice i dečake) uzrasta od devet godina, a u skladu s Pravilnikom o obaveznoj i preporučenoj imunizaciji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.