Koliko je ljudi zaraženo koronom
24/03/2020
Prijavite poskupljenje maski i lekova
25/03/2020

Moguće pooštravanje mera u Beogradu

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je danas da bi moglo doći do još većeg stepena ograničavanja kontakata ukoliko bi se, na primer, broj zaraženih u Beogradu naglo povećao.

Virus Kovid 19 i dalje odnosi žrtve. Doktorka iz Niša, dugogodišnji dijabetičar, preminula je od posledica ove bolesti. U poslednja 24 sata testirano je 245 osoba, infekcija je potvrđena kod 83 njih, tako da je ukupan broj zaraženih porastao na 384. Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević je na današnjoj konferenciji za novinare rekla je da je 158 slučajeva zabeleženo u Beogradu, a najveći broj pacijenata smešten je u KBC “Dragiša Mišović”. Najteži bolesnici leče se u Klinici za infektivne i tropske bolesti gde se obavlja trijaža bolesnika, a oni sa komplikovanijom kliničkom slikom se zadržavaju.

Kada je u pitanju preminula lekarka iz Niša, dr Zoran Radovanović direktor KC Niš izjavio je saučešće porodici i pojasnio je da se doktorka njije zarazila na klinici već u internom kontaktu tokom boravka u Švajcarkoj. Radovanović je rekao da je u KC Niš zaraženo 11 lekara i tehničara i da su svi na kućnom lečenju, što znači da imaju lakšu kliničku sliku. Naglasio je da se većina njih nije zarazila na klinici. Inače, u Nišu je zaraženo 40 ljudi, u Valjevu 38, u Novom Sadu 21, Čačku 13, Kragujevcu 12, a Kruševac i Ćuprija po 10.

Gradovi koji imaju jednocifren broj obolelih su Kikinda, Vranje, Užice, Požarevac, Zaječar i Pančevo.

Po jednog obolelog imaju: Vrnjačka banja, Temerin, Sombor, Bačka Topola, Sremski Karlovci, Zrenjanin i Leskovac.

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je danas da bi moglo doći do još većeg stepena ograničavanja kontakata ukoliko bi se, na primer, broj zaraženih u Beogradu naglo povećao.

U Beogradu je najveći rizik od zaraze, kako je objasnio, zbog najveće gustine naseljenosti stanovništva i da zato nema govora o popuštanju mera i da treba da budemo svesni da će četvrta nedelja borbe sa korona virusom biti značajno ozbiljnija.

“Ulazimo uskoro u četvrtu nedelju i sada je važno nastaviti sa sprovođenjem mera socijalnog distanciranja. Ako bi broj potvrđenih slučajeva u Beogradu trostruko skočio, onda ćemo razmišljati da se još više smanje kontakti”, naveo je Kon, a dr Kisić Tepavčević je objasnila da masovno testiranje ne znači ništa bez zabrane kretanja i mere socijalne izolacije.

“Suština jeste socijalna izoalacija i svaka dalja kontrola bi značila fokusiranja na sprečavnje putovanja i širenje infekcije. To je osnova naše borbe”, kazala je Kisić.

Smisao smeštanja zaraženih s lakšim simptomima na Sajmu, pojasnila je, jeste zbog toga da se virus ne unosi u porodicu, te se poručuje da bi svako trebalo da shvati da je to najbolje za njegovu porodicu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.