Na šta bi budući roditelji trebalo da obrate pažnju pre rođenja bebe?
08/02/2019
Kako da vaš dom bude bezbedan za tek prohodalo dete
12/02/2019

Mladi sve više ne mogu bez šiše

Pušenje je na istorijskom minimumu, ali naciju vreba opasnost od nove zavisnosti – od nargile. To je nedavno saopštio Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti, čije procene pokazuju da je 2017. godine oko 2,6 miliona ili jedan procenat Amerikanaca svakodnevno pušio nargilu. Posebno ih je uznemirila statistika koja kaže da su u ovoj egzotičnoj – toksičnoj razonodi najčešće uživali mladi starosti od 18. do 24. godine, ali i deca.

Kod nas još nije zvanično zabeležen nijedan slučaj zavisnosti od nargile, što potvrđuje i podatak da se u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti tim povodom još niko nije javio. Međutim, istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” iz 2017. pokazalo je da čak devet odsto osnovaca, tačnije dece uzrasta od 13 do 15, puši šišu, a da je 14,5 procenata mladih bar jednom koristilo nargilu.

Aromatičan miris duvana, daleko primamljiviji od onog za cigarete, jedan je od glavnih razloga zašto mladi šišu doživljavaju kao zabavu. Institut „Batut” upozorava da nije istina da je pušenje nargila manje štetno od pušenja cigareta, jer dim iz nargile sadrži veće koncentracije arsena, olova i nikla, 36 puta veću koncentraciju katrana i 15 puta veću koncentraciju ugljen – monoksida nego jedna cigareta. Takođe, naglašavaju da pušenje nargile u trajanju od 45 do 60 minuta izlaže organizam pušača istoj količini katrana i ugljen – monoksida kao pušenje cele kutije cigareta.

Jedna od zabluda na koju su takođe u istraživanju skrenuli pažnju je i da je organizam tokom sat vremena korišćenja šiše izložen 100 do 200 puta većoj količini dima koja se udahne prilikom pušenja jedne cigarete. Bolesti koje izaziva pušenje nargile iste su kao i kod cigareta – maligne bolesti, bolesti srca i krvnih sudova, bolesti pluća, smanjenje plodnosti. A tu je i rizik od infektivnih bolesti koje se mogu zaraditi usled deljenja dima sa drugim ljudima.

Iako zakon strogo zabranjuje prodavanje duvanskog dima maloletnicima, nargila barovi često krše propise. Nisu retke slike iz prestoničkih kafića u kojima sede tinejdžeri okupljeni oko dima iz vodene lule, koji su prethodno nargilu iznajmljili za oko 400 dinara i bez provere lične karte.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.