Koji su simptomi omikron soja i kada se testirati?

Pedijatari apeluju na roditelje da se vakcinišu
11/01/2022
Advokat Alaksić: Dve nove tužbe protiv NATO
14/01/2022

Koji su simptomi omikron soja i kada se testirati?

Simptomi novog omikron soja na koje treba obratiti pažnju su glavobolja, kijavica, bol u grlu, umor, bolovi u telu i mišićima, kratkoća daha ili problemi sa disanjem, mučnina, povraćanje i dijareja, naveli su iz Doma zdravlja “Novi Sad” i istakli da građani koji samo sumnjaju ili su bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome ne treba da dolaze na testiranje.

Oni napominju da se ne preporučuje prerani dolazak na pregled, kao ni dolazak zbog želje za testiranjem, posebno ako se uzme u obzir da se osoba može inficirati u čekaonici dok čeka pregled.

– Najsvrsishodnije je da pacijenti na prvi pregled dolaze tri dana nakon pojave prvih simptoma, jer će tek tada rezultati testa koji se uradi biti validni. Dolazak na prvu pojavu simptoma može dati lažno negativan rezultat, a da se nakon toga zdravstveno stanje pogorša, što bi značilo da pacijent ponovo mora da dođe na pregled – ističu u Domu zdravlja.

Navode da je vakcinacija i dalje najbolji način i jedino rešenje da se zaštitimo od korona virusa, bez obzira na to koji je soj u pitanju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.