Ko ima pravo na besplatnu zaštitu od gripa

Parovi traže više od tri besplatna VTO postupka
13/10/2019
Osim fizikalne, neophodna i reproduktivna rehabilitacija
18/10/2019

Ko ima pravo na besplatnu zaštitu od gripa

Vakcinacija protiv sezonskog gripa, počela je u svim domovima zdravlja. Ove godine nabavljeno je 290.400 doza vakcina, što je za 50.000 više nego lane. Građane će od gripa štititi četvorovalentna vakcina francuskog proizvođača Sanofi Pastera, koja u sebi sadrži dva tipa A virusa i dva tipa B virusa.

Vakcine su distribuirane po svim punktovima u domovima zdravlja. Preporuka epidemiologa je da se od gripa zaštite hronični bolesnici. Pravo da uz overenu zdravstvenu knjižicu o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dobiju vakcinu imaju osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, bolestima respiratornog sistema, metaboličkim oboljenjima uključujući dijabetes, gojazni, osobe sa bubrežnom insuficijencijom i malignim oboljenjima.

Osim hroničnih bolesnika pravo na besplatnu vakcinu imaju i osobe koje se zbog prirode posla nalaze pod povećanim rizikom, a to su zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite.

Lekari apeluju na sve građane koji su u povećanom riziku da se vakcinišu, jer je vakcina bezbedna i najbolja zaštita od gripa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.