Za samo 500 dinara mesečno besplatno kod zubara
14/11/2018
Rečnik darivanja organa
26/11/2018

Kako se osloboditi plaćanja participacije

Da li vam se nekada desilo da, nakon što ste završili pregled kod lekara, medicinska sestra hoće da vam naplati participaciju, a vi shvatite da u novčaniku nemate novca, samo platne kartice? Ili vas je zamolila da odete negde i usitnite novac jer nema da vam vrati kusur?

Ukoliko je odgovor potvrdan sledeće informacije će vam biti više nego korisne. Plaćanja participacije trajno su oslobođeni svi dobrovoljni davaoci koji su dali krv deset i više puta, a oni koji su krv dali manje puta ne plaćaju partcipaciju nakon svakog davanja krvi. Međutim, davaoci plaćaju takozvano učešće u ceni leka, medicinsko–tehnička pomagala i implantate.

Participacije su oslobođeni vojni invalidi, civilni invalidi rata, slepe i trajno nepokretne osobe, svi koji ostvaruju novčanu naknadu za tuđu pomoć i negu drugog lica, socijalno ugrožene kategorije: nezaposleni, izbegla, raseljena i prognana lica, osobe starije od 65 godina koje nemaju pravo na penziju…
Penzioneri ne mogu samo zbog godina da budu oslobodjeni participacije, ali mogu na osnovu svoje hronične bolesti ili lošeg socijalnog statusa. Da bi uštedeli 50 dinara po pregledu ili kutiji leka, stariji građani bi trebalo da nabave dokaz na osnovu kojeg mogu da ostvare ovo svoje pravo (npr penzioni ček ili lekarska dokumentacija o bolesti) i sa tim papirima odlaze u matičnu filijalu RFZO čiji će im službenici pomoći.
Ovo pravo može da ostvari i svaki osiguranik, tačnije zaposlena osoba, čija mesečna primanja nisu veća od iznosa minimalne zarade uvećane za 30 odsto, što iznosi oko 32.000 dinara.
Ukoliko osiguranik živi sa članovima porodice, on i članovi njegove porodice mogu biti oslobođeni plaćanja participacije, ako ukupni mesečni prihod po članu porodice ne prelazi minimalnu zaradu u Republici, koja iznosi oko 24.000 dinara.
Da bi osiguranik ostvario pravo na oslobađanje od plaćanja participacije za sebe i članove svoje porodice, neophodno je da svojoj filijali RFZO podnese zahtev na obrascu koji tamo dobija, kao i dokaze o visini prihoda svih članova porodice. Podatak o oslobađanju od participacije službenik unosi u zdravstvenu karticu osiguranika.

Koliko košta participacija pogledajte ovde.

Ukoliko je osiguranik oslobođen plaćanja participacije po nekom osnovu on ne plaća učešće za implantate:medicinska sredstva koja se ugrađuju u ljudski organizam – ugradni materijal, kukove, stentove i drugo, kao ni za bolnički dan i pomagala.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.