Kako sačuvati zdravlje zuba

Da li ste u depresiji?
14/05/2021
Odmor za ekipu koja se vakciniše
18/05/2021

Kako sačuvati zdravlje zuba

Povodom obeležavanja Nacionalne nedelje zdravlja usta i zuba koja traje od 17. do 23. maja 2021. godine Dom zdravlja “Novi Sad” podseća na značaj higijene usta i zuba. 

Za zdrav osmeh neophodno je redovno i pravilno pranje zuba, jezika i obraza, pravilna ishrana (poželjno je izbegavati slatkiše, razne grickalica kao i česte obroke posle kojih nema higijene) kontrola kod stomatologa jednom godišnje i u zavisnosti od starosti, fluorizacija različitim preparatima fluora. 

Dobra higijena usta i zuba utiče na prevenciju mnogih oboljenja koja često nisu vezana samo za usnu duplju. Najčešća oboljenja usta i zuba kao što su karijes i parodontalne bolesti posledica su, između ostalog, i loše oralne higijene. Adekvatna higijena usta i zuba čuva zdravlje i drugih organa kao što su srce i krvni sudovi, bubrezi i zglobovi.

Probleme sa karijesom mogu imati i deca, a dr Jovan Vojinović redovno upozorava na najčešće zablude kada je u pitanju higijena usta i zuba kod mališana.

“Veliki broj stomatologa (posebno privatnih), ali na žalost i specijalista dečje stomatologije, odbijaju roditelje sa „ekspertskim savetima“ da nema potrebe da se vodi briga o mlečnim zubima, jer se oni i onako menjaju. Priroda ne bi uspostavila dve denticije (vrste zuba) kod sisara da oni nemaju veoma značajnu ulogu po razvoj kompletnog organizma i vilica i stalnih zuba. Nebrojeni su dokazi da nedostatak ili oboljenja mlečnih zuba može da ugrozi niz funkcija poput, ishrane (sa njom i imuniteta), govora ili disanja”, mišljenje je dr Vojinovića.

Ovaj lekar razbija predrasude koje su učvršćene kod roditelja navodeći da bi trebalo da promene stomatologa ukoliko tvrdi da se :

  1. Mlečni zubi ne leče.
  2. Zube kod dece ne bi trebalo popravljati pre treće godine.
  3. Inficirani razoreni mlečni zubi se ne vade.

Ovaj lekar upozorava da nije istina da se zubne paste ne mogu koristiti pre druge godine, da soda bikarbona može da zameni pastu, da usta treba ispirati posle pranja i da deca ne smeju da koriste paste sa fluorom. Opširnije pročitajte na http://www.drjovan.biz/?p=2486&fbclid=IwAR05PEORr4uAi-K2-lo0iIf7GtD_wOOTRoj60rrp8EkYC7E7mcizXFsLuGA

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.