Kad se proguta igračka sitna, “Flasterko” je tvoja pomoć hitna

Zabranjene posete u KCS
05/02/2019
Na šta bi budući roditelji trebalo da obrate pažnju pre rođenja bebe?
08/02/2019

Kad se proguta igračka sitna, “Flasterko” je tvoja pomoć hitna

Osim saobraćajnih nesreća, najčešći uzroci povređivanja i smrti dece su padovi, utapanja, opekotine, trovanja i gušenja. Deca mlađa od šest godina najčešće se povređuju kod kuće, ili u dvorištu, a zatim u vrtićima i saobraćaju. Akteri, u gotovo polovini kućnih nezgoda, su mališani mlađi od tri godine, češće dečaci nego devojčice. Kako bi pomogli roditeljima koji se nađu u takvoj situaciji, stručni tim Gradskog zavoda za javno zdravlje kreirao mobilnu aplikaciju „Flasterko – povrede dece od A do Š“ koja sadrži savete kako da reaguju na pravi način.

Kako sprečiti padove i šta raditi ako je dete palo?  Šta da radite dok pomoć ne stigne ako se dete guši, jer je nešto progutalo? Kako sprečiti opekotine? Šta da radite ako su mačka ili pas ujeli vaše dete? Kako možete sprečiti ubode insekata? Kako da zaustavite krvarenje iz rane? Kako da sprečite sunčanicu? To su samo neka od pitanja na koje će mame i tate dobiti odgovore od „Flasterka“. Statistika ukazuje da su najčešći uzroci povreda beba gušenje ili zagrcnutost, mehaničko davljenje jastucima, plastičnim kesama i mrežicama na krevecu. Rizični su i padovi sa kreveta, sa stola za povijanje, iz dubka, kao i opekotine od kupanja u vreloj vodi.

 „Posebno osetljivu grupu čine deca uzrasta od prve do četvrte godine. Ona su prirodno radoznala i najveći deo vremena provode u kući, istražujući sredinu u kojoj žive. Oni se najčešće povređuju tako što padaju sa visine. To ne mora da bude pad sa terase. Dovoljno je ozbiljno ako dete padne sa neke police ili stola koji su viši od njega. Svaki pad sa takve visine smatra se ozbiljnijim i roditelji bi morali da se obrate lekaru čak i kada nema vidljivih povreda” upozorava Marija Marković, specijalista socijalne medicine iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Drugi uzrok povređivanja dece uzrasta do četiri godine je gutanje predmeta poput klikera ili sitnih igračaka.

Opasne su i opekotine koje najčešće nastaju u kuhinjama, pogotovo kada dete prospu veliku količinu vrele tečnosti na sebe. Veliki rizik predstavlja i trovanje kućnom hemijom ili kozmetikom.

„Dete uzrasta od pet do sedam godina starosti izloženo je većim opasnostima van kuće nego u samom stanu. Tu su česti padovi sa bicikla, rolera, povrede u tučama, leti utapanja, a zimi povrede od petardi”, napominje Markovićeva.

Spisak opasnosti koje vrebaju decu u kući je veoma dug. Praktično svaka stvar  sa kojom se dete susreće u kući, bilo da je u pitanju predmet za svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu ili dečija igračka, može dovesti do povređivanja deteta ukoliko se njime ne rukuje na pravilan način.

Kako da pripremite dom za dolazak novorođenčeta pročitajte u sledecem postu http://zdravlje-vodic.rs/na-sta-bi-buduci-roditelji-trebalo-da-obrate-paznju-pre-rodjenja-bebe/

Informacije date u aplikaciji „Flasterko“ treba da podsete sve one koji o deci brinu na to koliko je važno da se na vreme razmišlja i deluje kako do povreda ne bi došlo ili da one budu što ređe. Svi zainteresovani mogu besplatno preuzeti aplikaciju sa: Play store-a i sa App store-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.