Grad pomaže da jedinci dobiju sestru ili brata

Ambulantna kola za bolnice i domove zdravlja
14/06/2021
Tokom epidemije prepolovljene zalihe krvi
14/06/2021

Grad pomaže da jedinci dobiju sestru ili brata

Rebalansom budžeta Grada Beograda, usvojenim na poslednjoj sednici Skupštine grada, obezbeđena su novčana sredstva u iznosu od 30 miliona dinara za finansiranje parova sa problemom sekundarnog steriliteta.

– Budući da je Grad Beograd prepoznao potrebu parova sa sekundarnim sterilitetom, odnosno onih parova koji su dobili prvo dete prirodnim putem, ali sada ne mogu po drugi put da se ostvare kao roditelji, odlučili smo da te troškove pokrije Grad. Kao gradonačelnik Beograda, ali pre svega kao lekar, vrlo sam srećan i zadovoljan da ovakvom odlukom Grad Beograd ponovo dokazuje koliko nastoji da sprovodi odgovornu zdravstvenu, ali i socijalnu politiku. Grad Beograd je uvideo potrebu ovih parova i izašao im u susret – izjavio je Radojičić.

Finansiranje BMPO (biomedicinski potpomognutog oplođenja) – sekundarnog steriliteta o trošku Grada Beograda odnosiće se na žene starosne dobi do 42 godine koje su se prvi put ostvarile kao majke prirodnim putem (jedno dete), pod uslovom da je od porođaja proteklo najmanje četiri godine.
Takođe, potrebno je da bračni parovi imaju državljanstvo Republike Srbije, odnosno da mogu biti i strani državljani sa stalnim nastanjenjem u Beogradu ili da su izbegla, odnosno interno raseljena i prognana lica sa Kosova i Metohije. Pored toga, potrebno je da parovi imaju prebivalište na teritoriji grada Beograda najmanje godinu dana pre dana podnošenja prijave.

– Briga o natalitetu je prioritetni strateški cilj kako Grada Beograda tako i na republičkom nivou. Svaku odluku koju donesemo, svaki potez koji povučemo, sprovodimo kako bi ovaj grad bio bolje, sadržajnije, ali pre svega zdravije mesto za život naše dece – rekao je gradonačelnik Radojičić i dodao da pored svih velikih infrastrukturnih projekata razvoja grada, Beograđani su oni koji ovom gradu daju život i daju mu identitet.

Kako je gradonačelnik objasnio, biće objavljen javni poziv za podnošenje prijava bračnih/vanbračnih partnera, a komisija koju će obrazovati gradski Sekretarijat za zdravstvo vršiće pregled i rangiranje podnetih prijava.

Postupci BMPO za parove koji su ostvarili pravo na finansiranje obaviće se u zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže zdravstvenih ustanova, koje imaju dozvolu Ministarstva zdravlja za obavljanje postupka BMPO, sa sedištem na teritoriji grada Beograda i to: Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Klinički centar Srbije, i Ginekološko-akušerska klinika „Narodni front”.

– Uspeli smo da nađemo modus kako da ponovo damo šansu našim sugrađanima, porodicama koje imaju jedno dete i sekundarni sterilitet. Zahvaljujući postignutoj stabilnosti budžeta, Grad Beograd je ponovo u mogućnosti da pomogne ovim parovima. Verujem da ćemo sa 30 miliona dinara koje smo opredelili, pomoći ovim ljudima da se ponovo ostvare kao roditelji, a što je u skladu sa našom demografskom politikom – zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.