Pregledajte se bez zakazivanja
20/12/2019
Za uspešnu trudnoću najbitnija saradnja sa lekarima
27/12/2019

Dečja laboratorija strave i užasa

Zgrada dečije laboratorije u beogradskoj Ulici Jove Ilića 148 po svom izgledu nije dostojna ni ambulante u nekom zabačenom planinskom selu u unutrašnjosti, a kamo li zdravstvene ustanove koja se nalazi na svega nekoliko kilometara od centra prestonice. Fasadu je davno „načeo“ nemar, pa ispod nje proviruju cigle. Vide se i propali pokušaji da se oronulo stanje zakamuflira krečenjem. 

Prošle godine je najavljivano da će ovaj objekat, koji pripada Domu zdravlja Voždovac, biti srušen kako bi bio izgrađen novi, ali plan je propao.

Predviđeno je i da se u sklopu proširenja i rekonstrukcije zgrade Fakulteta organizacionih nauka, sagradi novi objekat, ali se i od toga se odustalo. Zgrada zdravstvene ustanove se urušava, krov je propao, fasada otpada, a na ovom mestu se leče stotine dečaka i devojčica sa Voždovca.

Roditelji mališana koji koriste usluge ove ambulante su se ovih dana angažovali na društvenim mrežama kako bi slike urušenog objekta stigle do onih koji bi trebalo da ga srede. Navode da su im propali svi ostali pokušaji da alarmiraju nadležne.

“Mnoga deca se plaše lekara, ali iskustvo je još gore kada moramo da ih odvedemo u ovakvu zgradu. Ni zdravstveni radnici, a ne samo pacijenti, ne zaslužuju da borave ovde”, smatra majka Vera B. i dodaje da u mnogim selima imaju lepše ambulante.

” Sramota je da se deca leče na ovakvom mestu, naročito u glavnom gradu”, navodi Vera za “Zdravlje Vodič”

U Domu zdravlja Voždovac kažu da su svesni problema, ali ističu da su se izgradnji nove zgrade isprečili imovinskopravni odnosi.Trebalo bi, kažu, da se reši pitanje imovine između FON, Doma zdravlja i gradske vlasti, kako bi nešto bilo pokrenuto. U planu je nova zgrada, ali je početak gradnje neizvestan. 

Fakultet organizacionih nauka, koji se nalazi u komšiluku je početkom ove godine odustao od namere da zida na placu Predškolske ustanove “Čika Jova Zmaj” i dečjeg dispanzera Doma zdravlja Voždovac, već je odlučeno da gradi na svom zemljištu. Tako da će, dok se ne pronađu novi načini finansiranja, voždovački mališani i dalje morati da se leče u straćari.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.