Četvrtinu Srba ne zabrinjava korona

Mobilna ordinacija na Limanu IV
19/06/2020
“Bežanijska kosa” kao kovid bolnica
23/06/2020

Četvrtinu Srba ne zabrinjava korona

Srbi su pokazali određenu “neustrašivost” kada je u pitanj epidemija virusa Kovid 19, jedan od šest ispitanika je rekao da uopšte ne brine zbog pandemije, a 27 odsto njih nije zabrinuto ni zbog ekonomskih posledica ili eventualnog gubitka posla. Reč je o rezultatima drugog međunarodnog  istraživanja Štada grupa, u okviru koje posluje i Hemofarm, a koje je sprovedeno u 12 zemalja na više od 24.000 ispitanika.

Strah od nezaposlenosti, kako je objavljeno, posebno je izražen u Italiji (48 odsto) i Rusiji (53 odsto). Globalno gledano, 40 odsto svih ispitanika izjavilo je da se plaši gubitka posla, a 36 odsto njih očekuje izbijanje finansijske krize zbog korona virusa.

Čak 42 odsto ljudi je izrazilo zabrinutost zbog nedostatka vakcine protiv ovog virusa. Polovina ispitanika strahuje da će se njihovi najmiliji zaraziti virusom i umreti. Ovde definitivno dolazi do izraza razlika među polovima: 54 procenta žena je zabrinuto za svoju porodicu i prijatelje u poređenju sa samo 45 procenata muškaraca.

Istraživanje posvećeno korona virusu, kako je rekao generalni direktor Štade Peter Goldšmit, pokazuje rast u odavanju priznanja pripadnicima zdravstvenog sektora tokom krize. “Zaista se nadam da će se poštovanje i uvažavanje lekara, medicinskih sestara i farmaceuta nastaviti i nakon pandemije“, prokomentarisao je Goldšmit.

Čak 61 odsto ispitanika ocenilo je medicinsku negu tokom korona krize kao pozitivnu ili vrlo pozitivnu. Nasuprot tome, 15 odsto je kritikovalo uslove u svojoj zemlji, a ostatak je ostao neutralan. Najviše stope odobravanja postignute su u Španiji (75 procenata) i Velikoj Britaniji (74 procenta), zemljama koje su se suočile sa posebno visokim stopama smrtnosti. Osim toga, 44 odsto anketiranih izjavilo je da su stekli novo poštovanje za rad medicinskog osoblja, a svaki četvrti sada bolje razume koliko su važni dobri lekovi.

Ispitivani su i stavovi građana o obavezznoj vakcinaciji, a 78 odsto Srba reklo je da podržava obaveznu vakcinaciju. Ipak, to je malo manje od opšteg prosekabudući da obaveznu vakcinaciju podržava 82 odsto ispitanika u svih 12 evropskih zemalja. Još veću rezervu prema obaveznoj vakcinaciju imali su državljani Rusije, Austrije i Švajcarske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.