Čas apotekarstva na časovima istorije i geografije

Listerija koja je otkrivena u viršlama može biti opasna za trudnice
23/09/2022
Ako želite da date krv – ekipe dežuraju i u tržnim centrima
23/09/2022

Čas apotekarstva na časovima istorije i geografije

Svetski dan farmaceuta, 25. septembar ove godine se proslavlja pod sloganom “Apoteke ujedinjene u akciji za zdraviji svet”. Farmaceutska komora Srbije saopštila je da je u 3.800 apoteka širom Srbije, građanima dostupno 7.200 farmaceuta, koji imaju veliku ulogu u celokupnom sistemu zdravstva i lancu snadbevanja lekovima, a bez čijeg delovanja se ne može zamisliti zdravstveni sistem jedne zemlje.

Oni tokom septembra i oktobra sprovode akciju edukacije dece u vrtićima, predškolskim ustanovama i školama na različite teme, jer kako ističu, znanje i vaspitanje o zdravlju mora da se neguje od malena.

– Farmaceuti imaju veliko znanje i koriste ga na najbolji mogući način edukujući mlade generacije. Učešće u ovom projektu uzelo je 120 farmaceuta u isto toliko predškolskih i školskih ustanova u skoro 60 gradova i mesta u Srbiji. Odabrane su teme u zavisnosti od uzrasta dece, pa smo tako za starije osnovce, od petog do osmog razreda, namenili predavanja – “Psihoaktivne supstance”, “Čas apotekarstva na času istorije – otkriće penicilina” i “Čas apotekarstva na času biologije – razlike između bakterija i virusa“. Mlađim osnovcima i predškolcima, namenili smo temu “Kako da porastemo zdravi i snažni – navodi Slavica Milutinović, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

Iz Farmaceutske komore kažu da konstantno unapređuju ulogu farmaceuta u zdravstvenom sistemu, uvođenjem standardizovanih farmaceutskih usluga u apotekama, kao što je to u svim razvijenim zemljama sveta.

– Cilj je da se pacijentima obolelim od različitih bolesti, pruži jedinstvena i kvaltetna usluga, zasnovana na medicinskim/farmaceutskim dokazima, da se poboljša stepen adherence i na kraju dobije bolji zdravstveni ishod u lečenju pacijenta – ističu u Komori.

U apotekama angažovano 500 savetnika farmaceuta

Dodaju da trenutno u apotekama ima 500 savetnika farmaceuta, koji sprovode četiri usluge za pacijente. Reč je o standardizovanim farmaceutskim uslugama za pacijente sa astmom i dijabetesom, kao i standardizovana farmaceutska usluga prilikom izdavanja antibiotika i Post-kovid savetovalište u apoteci.

“Svaki savetnik nosi bedž Savetnik za određenu uslugu i time je lakše prepoznat od strane pacijenta, koji odmah postavlja pitanja o datom zdravstvenom problemu. U narednom periodu broj usluga u apotekama će se povećavati”, naglasila je Milutinović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.