Aplikacijom protiv polena
06/03/2020
Potvrđen drugi slučaj korona virusa u Srbiji
09/03/2020

Bez novih slučajeva korona virusa u Srbiji

Nakon što je pre dva dana izlolovan jedini oboleli muškarac od korona virusa u Srbiji, novi slučajevi nisu zabeleženi. Do 18 časova u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane su ukupno 94 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Danas su testirani uzorci tri osobe, a svi su bili negativni na novi korona virus. U svetu je ovim virusom zaraženo 101.828 osoba, umrlo je njih 3.483, a virus se pojavio na svim kontinetima u 92 zemlje.

Nažalost, muškarci umiru češće nego žene od korone, a Njujork tajms je nedavno izvestio da korona predstavlja posebnu pretnju sredovečnim i starijim odraslim osobama, posebno muškarcima.

Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je najveću analizu slučajeva, a zaključili su da su muškarci i žene zaraženi u gotovo jednakom broju. Ipak, stopa smrtnosti muškaraca iznosila je 2,8 odsto, a žena 1,7 odsto.

Njujork tajms podseća da je ovakav nesklad viđen i u prošlosti. Više žena nego muškaraca zaraženo je SARS-om u Hong Kongu 2003. godine, ali stopa smrtnosti muškaraca bila je 50 odsto viša, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Annals of Internal Medicine. Razlozi za višu stopu smrtnosti mogu mogu biti raznoliki, ali kada kada je u pitanju imunitet, muškarci su ipak slabiji pol, navedeno je u ovom tekstu.

Podsećaju da u imunitetu svake žene značajnu ulogu ima hormon estrogen, ali i da žene nose dva Iks hromozoma, koji sadrže gene vezane za imuni sistem. Muškarci, naravno, imaju samo jedan.

Ipak, pominju i životne navike muškaraca i žena, s osvrtom na Kinu u kojoj je obolelo više od 80.000 ljudi. Njujork tajms piše da u Kini puši polovina odraslih muškaraca, naspram dva odsto žena. Takođe, navedeno je da muškarci češće obolevaju od dijabetesa, visokog krvnog pritiska i hronične opstruktivne bolesti pluća. Sve pobrojane bolesti, naravno, značajno utiču na oporavak osobe zaražene ovim opasnim virusom, bilo da je ona muškarac ili žena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.