Kako umiriti novorođenče
24/03/2019
Energetski napici izazivaju anksioznost kod dece
27/03/2019

Besplatne naočare za decu svake dve godine

Da li ste znali da Vaše dete ima prava da svake dve godine, o trošku RFZO, zameni dotrajale naočare, tačnije dioptrijska stakla? Ovo pravo imaju sva deca, ali i mladići i devojke do 26 godina, koji se i dalje školuju. Nije bitno kolika im je dioptrija, na jednom ili oba oka, ali moraju da imaju neku vrstu poremećaja vida (kratkovidost, dalekovidost ili astigmatizam). Njima zdravstveno osiguranje pokriva sve troškove dioptrijskih plastičnih (organskih) stakala, dok je učešće u ceni rama za naočare simbolično i iznosi svega 300 dinara, objašnjavaju za “Zdravlje Vodič” u RFZO-a.
Ovo pravo imaju i ostali osiguranici bez obzira na godine života ukoliko na oba oka imaju dioptriju veću od plus ili minus 2,0 ili ako na jednom oku imaju dioptriju veću od 5,0. Odrasli sa ovom dioptrijom (stariji od 18 godina koji imaju zdravstveno osiguranje) imaju pravo na nova stakla o trošku RFZO svakih pet godina. Ipak, ukoliko se detetu ili odrasloj osobi, pre isteka ovog roka, dioptrija uveća za jedan podeok imaće pravo na nova stakla i ranije, kažu u RFZO.

Ovu vrstu pomagala propisuje lekar oftalmolog na specijalnom obrascu, a matična filijala RFZO ga overava. Pravo se realizuje kod isporučioca kojim je Fond zaključio ugovor. Reč je o 70 oftalmoloških radnji u kojima možete naručili stakla i izabrati odgovarajući ram.
Na početku je neophodno da osiguranik poseti svog izabranog lekara koji će ga uputiti kod oftalmologa na pregled. Nakon toga oftalmolog će ispuniti obrazac koji morate da overite u RFZO-u. Kad to obavite možete da krenete u potragu za odgovarajućim naočarima, ali isključivo u radnjama sa kojima Fond ima sklopljen ugovor. Kada izaberete ram i naručite stakla u radnji ostavljate ispunjen i overen obrazac, a cenu rama doplaćujete na licu mesta. U svakom slučaju isplati se ispoštovati ovu proceduru jer dioptrijska stakla koštaju koliko i prosečan ram za naočare.

Nove naočare za više od 40.000 ljudi
Tokom prošle godine nova pomagala za vid dobilo je 41.436 osiguranih lica, podaci su RFZO-a.
U tom periodu za naočare i plastičnih stakala za korekciju vida izdvojeno je više od 38, 2 miliona dinara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.