Borba protiv steriliteta kao psihološki izazov
09/11/2019
Stižu senzori za merenje šećera u krvi
14/11/2019

Besplatne analize za sve građane

Svi koji sumnjaju da imaju problem sa radom pluća mogu da obave besplatno spirometrijsko testiranje, u sredu 13.11.2019. godine, od 12 do 16 časova u Domu zdravlja „Voždovac“ u Ustaničkoj ulici 16. Iz ove ustanive su podsetili da je hronična opstruktivna bolest pluća, prema podacima SZO, jedan od vodećih uzroka smrti. Baš zato, kako kažu, veoma je važno rano otkrivanje i adekvatno lečenje ove bolesti i to pogotovo među građanima koji su u velikoj meri izloženi duvanskom dimu, kao što su naši. Akcija se sprovodi u saradnji sa Gradskim zavodom za plućne bolesti i tuberkulozu, a cilj je rano detektovanje hronične bolesti pluća.

Dom zdravlja Voždovac je organizovao još jednu akciju. Besplatna kontrola nivoa šećera u krvi, merenje krvnog pritiska, BMI i procena faktora rizika za nastanak šećerne bolesti biće dostupni građanima povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa. Akcija će biti sprovedena u četvrtak 14.11. od 8 do 10 časova u centralnom objektu, u Ustaničkoj ulici 16.
Svi zainteresovani moći će da provere svoju glikemiju i dobiju tumačenje vrednosti, kao i savete i instrukcije u vezi prevencije šećerne bolesti i daljeg postupanja u slučaju povećane vrednosti.

Stručnjaci su podsetili i na pripremu pacijenta za merenje šećera u krvi navodeći da:

  • Hrana dovodi do povećanja koncentracije glukoze u krvi, tako da pre dolaska ne smete doručkovati, piti mleko, čaj, kafu i sokove, niti uzimati alkohol
  • Predhodnog dana trebalo bi konzumirati obroke bez ugljenih hidrata, a ne bi trebalo ništa jesti nakon 20 časova

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.