Od sledeće jeseni kod specijaliste uz pomoć e-uputa
30/07/2019
Prva žrtva groznice Zapadnog Nila
06/08/2019

Besplatan dabl test za sve trudnice

Tokom trudnoće budući roditelji obično imaju mnogo troškova, ali neki od njih su bespotrebni. Jedan od njih je plaćanje pregleda u privatnim ustanovama jer se gotovo sve neophodne analize mogu uraditi o državnom trošku. Jedno od ispitivanja koje trudnice vrlo često plaćaju je DABL test, iako imaju pravo na besplatnu zdravstvenu uslugu. Ovo testiranje se radi u ranoj trudnoći, između 11. i 14. nedelje, a tada buduće majke često dobiju informaciju da su svi termini u državnim zdravstvenim ustanovama popunjeni. Međutim, u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje objašnjavaju da sve trudnice imaju pravo na refundaciju troškova DABL testa, ukoliko su morale da ga urade kod privatnika, gde košta oko 2.500 dinara. U praksi, naravno, ne ide sve tako jednostavno. Naročito u onim mestima u unutrašnjosti gde se ova analiza ne može uraditi u državnim zdravstvenim ustanovama. Čačak i Sremska Mitrovica su samo neki od gradova u kojima nije moguće uraditi ovaj test. Buduće mame koje su nam se javljale kažu da već na prvom pregledu kod izabranog ginekologa dobijale sugestije da DABL test urade privatno, jer je tako jednostavnije ili zato što nema mesta u državnim ustanovama. Procedura postoji, istina je, a da li je toliko komplikovana odlučite sami. Predstavnici RFZO-a kažu za “Zdravlje Vodič” da ukoliko u državnoj zdravstvenoj ustanovi u koju je trudnicu uputio izabrani lekar ne postoji mogućnost da ona uradi test u roku od tri dana od dana javljanja, pacijentkinja može da ga uradi kod privatnika i da nadoknadi troškove. „Uslov za refundaciju je prethodno ispoštovana procedura upućivanja osiguranog lica, odnosno trudnice”, kažu u RFZO-u za „Zdravlje Vodič”. To znači da pacijentkinja mora da ima važeći uput i zdravstvenu knjižicu. Međutim, kada je trudnica zdravstveno osigurana ili ima izabranog lekara na području filijale na kojem ne postoji zdravstvena ustanova u kojoj može da obavi DABL test, kao što je slučaj u Čačku, izabrani lekar bi trebalo da je uputi u najbližu ustanovu van područja matične filijale koja može da pruži ovu zdravstvenu uslugu, objašnjavaju u RFZO-u. Tada, dodaju, na uput izabranog ginekologa prethodnu saglasnost daje nadležna lekarska komisija. Sva neophodna dokumenta trudnica mora da ima kod sebe.

KAKO VRATITI NOVAC

Ukoliko zdravstvena ustanova u koju je trudnica upućena ne može da omogući pacijentkinji da uradi DABL test u roku od tri dana, ona ima pravo da ga uradi privatno i traži vraćanje novca. Za refundaciju troškova plaćenog DABL testa trudnica podnosi zahtev filijali u kojoj je zdravstveno osigurana. Uz njega prilaže i medicinsku dokumentaciju, uput izabranog lekara, izveštaje lekara specijaliste, kao i račun o plaćenim troškovima DABL testa (fiskalni račun i račun na ime i prezime) i fotokopiju isprave o zdravstvenom osiguranju. 

Pročitajte i tekstove:http://zdravlje-vodic.rs/gde-obaviti-preglede-tokom-trudnoce/ i http://zdravlje-vodic.rs/pregledi-u-trudnoci/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.